Registeren Inloggen

VIDEO: Seniorenflats niet brandveilig

Het Instituut Fysieke Veiligheid, de brandweer en de Brandwonden Stichting maken zich grote zorgen over brandveiligheid in seniorenflats. Steeds meer 70-plussers moeten langer thuis blijven wonen en zijn daarom noodgedwongen zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid. Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat de overheid ingrijpt?

Brand in seniorenflats

Op donderdag 17 januari 2019 gaat het weer mis. In de seniorenflat Oranjepark in Soest breekt om 4 uur ’s nachts brand uit in een appartement op de 3e verdieping. De 69 bewoners van de flat worden tijdelijk geëvacueerd. Een 100-jarige bewoonster komt om het leven. In 2018 ontstaat 10 keer brand in seniorenflats.

Risicovol

Lector brandpreventie René Hagen deed voor het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) onderzoek naar branden in seniorenflats. Die zijn ooit gebouwd voor de nog fitte 55–plusser. Maar inmiddels worden deze flats bevolkt door bewoners van veelal boven de 70 jaar, die van thuishulp afhankelijk zijn. Hagen:”Omdat seniorenflats geen intramurale 24-uurs zorg bieden, en dus geen verpleeghuizen zijn, hoeven er geen speciale brandvoorzieningen te zijn en dat is gevaarlijk. Met alleen een rookmelder red je het niet.”

Geef een reactie

Reacties (2)

    IN MIJN OGEN SIMPEL LEG EEN WATERMIST INSTALLATIE AAN. DE PRIJS VALT MEE MAAR JE LEEFT WEL LANGER.
    Als men kijkt bij een ouderen verzorgingshuis is het ook zeer zorgelijk.
    Hoeveel personen zijn er in de nachtelijke uren.
    Stel brand uitbraak. Alarm gaat. ! zuster moet naar 4 hoog de niet zelfredzame mensen uit bed halen en naar beneden brengen. Maar bij brand gaat de lift UIT. Dus ziet u het voor zich men een oud persoon op je rug naar beneden. en dan die anderen nog.
    Voorstel, ga zo bouwen dat de begane grond geen winkels heeft maar kamers voor niet zelfredzame mensen. De mensen gaan toch wel naar de winkeltjes en kapster. Maar zekerheid van overleven is groter. Nu via de achter deur de rolstoel naar buiten. Kan je er 10 doen i.p.v. 1.

    Mijn vrouw en ik wonen in een appartement aan de S. Lootsmastraat in Zaandam, onderdeel van een ongeveer 30 jaar oud 50+ -complex. Hierin bevindt zich geen centraal brandmeldsysteem. Tevens is er een inpandige lift aanwezig waarin geen brancard past. Alleen al in het afgelopen jaar moest 4 maal een bewoner via het trappenhuis worden afgevoerd (één ervan met een gebroken heup in de rolstoel) en in het verleden heeft de brandweer iemand moeten “afhijsen”. De 50-ers die na de oplevering hier kwamen wonen zijn inmiddels de 80-jarige leeftijd ruim voorbij.