Registeren Inloggen

Een race tegen de klok met de boosterprik

Nederlanders van 16 jaar en ouder krijgen in de komende weken een boosterprik. De GGD moet een grote derde vaccinatieronde uitvoeren, die pas laat van start is gegaan. Vaccinexpert Ruud Coolen van Brakel, van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, praat ons bij.

Boosterprik halen

In de Broodfabriek in Rijswijk staat een lange rij mensen te wachten op hun nieuwe vaccinatie. Mensen die geboren zijn in 1947 of eerder kunnen er terecht voor een derde coronaprik, veelal de boosterprik genoemd. De stemming is meestal opgelucht. Want de bezoekers willen beschermd zijn door een extra vaccinatie, om zo toch nog contact te kunnen hebben met familie tijdens de feestdagen.

Gigantische operatie

Inmiddels zijn er ruim 500.000 boosterprikken gezet. Dat is nog maar het begin, want het RIVM meldt dat in totaal 4 miljoen 60-plussers de boosterprik krijgen. Op landelijk niveau zijn er deze week 350 duizend prikken gepland. Maar dat moeten er wekelijks twee keer zoveel worden. We kunnen dus gerust zeggen dat de boostercampagne een gigantische operatie is.

Laat begonnen

Toch is het vaccineren in ons land relatief laat begonnen. Want de campagne is pas vorige week van start gegaan. Nederland bungelt daardoor onderaan op de Europese ranglijst als het om de derde prik gaat. In België en Duitsland heeft één op de zes al een boosterprik gekregen. In ons land zijn gemiddeld 2 prikken per 100 inwoners gezet. Iedereen tussen de 16 en 60 jaar mag een boosterprik. Maar op advies van de Gezondheidsraad zijn de ouderen als eerste aan de beurt.

Kritiek op prikvolgorde

Die systematiek wordt aangehouden omdat er volgens de Gezondheidsraad ‘onvoldoende medische-wetenschappelijke gronden’ zijn om tot een andere volgorde te komen. Dat betekent dat mensen met een onderliggende ziekte moeten wachten totdat hun leeftijdscategorie aan de beurt is. De Patiëntenfederatie Nederland wil dat medisch kwetsbaren wel met voorrang geprikt worden. Daarom liet de federatie zich al eerder in Meldpunt kritisch uit over het besluit van de Gezondheidsraad.

Afnemende bescherming

Over de noodzaak van de booster is volgens de Gezondheidsraad geen twijfel. Want de bescherming tegen COVID door de eerste twee prikken neemt met de tijd iets af. Maar hoeveel precies hangt af van het soort vaccin en de leeftijd van de gevaccineerde. Toch noemt de raad de bescherming en de hoeveelheid antistoffen door de eerste twee prikken nog altijd ‘hoog’. De vaccins werken volgens de raad dus gewoon goed, maar worden iets minder effectief na enkele maanden.

Winst door de booster

Daarom is een boosterprik een uitkomst. Uit immunologische studies blijkt dat een boostervaccinatie leidt tot ‘een sterke verhoging van de concentratie antistoffen tegen corona’. Gegevens uit Israël laten een 10-voudige daling zien van de kans op een besmetting met COVID voor de leeftijdsgroep van 16 jaar en ouder. Dat is dus de grote winst van een booster.

Bijwerkingen

De Gezondheidsraad meldt dat de vaccins voldoende veilig zijn. Wel kunnen ze milde, tijdelijke, bijwerkingen hebben. Zo kan direct na toediening misselijkheid, hoofdpijn, spierpijn en rillingen ontstaan.

Ontsteking aan hartspier

Ook heeft de Europese autoriteit EMA geconcludeerd dat na het Moderna en Pfizer/BioNTech vaccin zogenoemde myocarditis (een ontsteking van de hartspier) en pericarditis (ontsteking van het hartzakje) kunnen ontstaan. Het beloop van beide ontstekingen is meestal mild. Patiënten zijn vaak binnen enkele dagen hersteld.

Nieuwe coronavariant

Beschermt de boosterprik ook tegen de nieuwe coronavariant, Omikron? Coolen van Brakel: ‘Daar wordt nu met man en macht onderzoek naar gedaan. Zeker is dat Omikron zich sneller verspreid dan de Deltavariant.’

Geef een reactie

Reactie

    dat je er in blijft geloven in dit poppenkast verhaal