Registeren Inloggen

Elles de Bruin: Dood op bestelling, een afschrikwekkend scenario

Elles de Bruin schrijft iedere 2 weken een column over iets dat haar opvalt, dwarszit of wat ze simpelweg heeft meegemaakt. Deze week schrijft Elles over de gevolgen van de vergrijzing.

Tsunami van de vergrijzing

De tsunami van de vergrijzing en gevolgen daarvan zijn onontkoombaar. Wij proberen er bij Meldpunt geregeld aandacht aan te besteden om mensen te wijzen op wat er op ons af komt. Personeelstekorten, overspoelde zorg, woningtekorten en een gebrek aan verpleeghuisplekken. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Geld om vrijwillig te sterven

Ik zag onlangs een boeiende Japanse film over de vergrijzing daar: ‘Plan 75’. Om de enorme vergrijzing het hoofd te bieden voert de Japanse overheid het programma Plan 75 in, waarbij ze de burgers ouder dan 75 de financiële en logistieke ondersteuning biedt bij hun wens tot euthanasie. Mensen die zich vrijwillig aanbieden, krijgen een aanzienlijk geldbedrag, voor een laatste droomvakantie of een gratis begrafenis. De overheid biedt de mensen ook de kans om te sterven in een vijfsterren-kuuroord. Deze volstrekt klinische oplossing werkt, hoewel alle betrokkenen het moreel eigenlijk onverantwoord vinden.

Gevolgen vergrijzing serieus nemen

Ik heb met stijgende verbazing de film bekeken. Laat het duidelijk zijn, dit is fictie, maar niet voor niets bedacht. Ook Japan worstelt met de enorme vergrijzing die kennelijk filmmakers inspireert. Ik hoop dat we dit nooit zullen gaan meemaken, maar de overheid moet wel de gevolgen van de vergrijzing serieus gaan nemen. En dat is nu nog steeds niet het geval. Bij MAX doen we dat in ieder geval wel.

Elles de Bruin: Ga ik eens met de trein…

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Ik verbaas me over de verbazing van mevrouw De Bruin. Dit scenario is ook in Nederland toch al lang begonnen. Ouderen tellen niet mee, worden over het hoofd gezien, opzij geschoven, als dom weggezet, overal buitengesloten door zogenaamde voortschrijdende technologie, steeds eenzamer gemaakt door het wegvallen van allerlei persoonlijke diensten.
  Volgens de overheid willen alle ouderen zelfstandig blijven, maar dat is onzin. Op een bepaald punt kan dat niet meer en willen ze dat ook niet meer.
  En laten we over respect maar niet praten. Men duwt je op straat liever omver, dan dat men je een ondersteunende arm geeft.
  Ik ben niet depressief, ik heb het materieel en qua gezondheid goed, maar de hele sfeer rondom me heen bevalt me niets.
  Dus een pil zou welkom zijn…..

  Het idee van Plan 75 is niet nieuw kijk de film Green solid maar