Registeren Inloggen

Weer een nieuwe babbeltruc: neptelefoontjes van Geldmaat

Het arsenaal aan babbeltrucs waar oplichters zich van bedienen is eindeloos. Waarschuwt Meldpunt de ene week nog tegen bankhelpdeskfraude, deze keer is het een nieuw fenomeen: bedrogtelefoontjes, zogenaamd afkomstig van Geldmaat.

Vergelijkbaar met bankhelpdeskfraude

In het verlengde van bankhelpdeskfraude is er momenteel iets vergelijkbaars aan de hand. Ditmaal is het Geldmaat, het bedrijf achter de gele geldautomaten op straat en in winkels, dat aan de bel trekt bij Meldpunt vanwege neptelefoontjes. “Sinds kort ontvangen wij meldingen van mensen, die zijn gebeld door iemand die zich voordoet als Geldmaatmedewerker,” verzucht persvoorlichtster Margo van Wijgerden. “Of ze zeggen medewerker te zijn van de fraudehelpdesk van Geldmaat. Maar zo’n fraudehelpdesk hebben we niet eens!”

Hoe gaan de criminelen te werk bij neptelefoontjes van Geldmaat?

“Het is geen mens dat belt, maar een computerstem,” legt Van Wijgerden uit. “Dat maakt het meteen al verdacht. Deze stem suggereert dat er misbruik van de rekening van de klant wordt gemaakt. In álle meldingen die wij krijgen, gaat het om een ‘verdachte’ opname bij de Geldmaat van 1.700 euro. Als de gebelde klant in actie wil komen tegen deze diefstal, zegt de computer dat deze dan het cijfer 3 moet intoetsen. Daarna moet dan verbinding volgen met de oplichter die zich voordoet als helpdeskmedewerker van ons bedrijf.”

Nog geen enkel schadegeval bekend

Het vervolg laat zich raden: “Volgens de verder bekende werkwijze proberen zulke criminelen van onze klanten hun rekeninggegevens te ontfutselen of geld te laten overmaken om het ‘veilig te stellen’.” Vaak krijgen mensen meerdere keren achter elkaar een belletjes, vaak door verschillende 06-nummers.

De meeste mensen voelen nattigheid en hangen meteen op bij het horen van dat vreemde robotachtige stemmetje. Er is bij Geldmaat zelfs nog geen enkel geval bekend waarin een klant cijfer 3 heeft ingedrukt en zo direct met de criminelen in contact is gekomen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor 2.”

Geldmaat waarschuwt tegen deze neptelefoontjes

Dus is Geldmaat op de eigen website begonnen mensen te waarschuwen voor deze babbeltruc. “Waarom we dit doen, terwijl het nog nergens mis is gegaan?” vraagt Van Wijgerden. Ze geeft zelf het antwoord: “Je mag ervan uitgaan dat ze deze truc nog wel gaan verfijnen, zodat die wél lukt en de mensen er argeloos intrappen.”

Bij Geldmaat zien ze een nieuw aspect aan deze op zich al bekende vorm van oplichting. “Ze hebben gewoon een heel grote database met telefoonnummers waar ze met een schothagel op afvuren. Ze gaan net zo lang door totdat ze een keer beet hebben. Hoe meer telefoonnummers, hoe groter de kans is dat het een keer raak is. We denken dat dit nog maar het topje van de ijsberg is en dat heel veel mensen het ons niet eens melden.”

Pikant detail: “Eén van de tipgevers over die neptelefoontjes was een medewerker van de fraudehelpdesk bij de Rabobank.” Als het niet om te huilen was, zou u erom lachen.

Tips als u zo’n neptelefoontje krijgt

Van Wijgerden geeft nog enkele tips voor wie zo’n neptelefoontje krijgt: “Krijgt u zo’n computertelefoontje van Geldmaat, hang dan meteen op. Uiteraard zijn wij dit niet. Wij bellen klanten van banken alleen als zij eerder zelf een terugbelverzoek hebben gedaan via mail of telefoon. Nogmaals, wij hebben geen fraudehelpdesk en beschikken na transacties ook niet over klantgegevens als naam en telefoonnummer.”

Bij twijfel kunt u Geldmaat bellen op het klantcontactnummer: 088 – 2274 100.

(Foto: Geldmaat)

Bankhelpdeskfraude: dit moet u weten om uzelf te beschermen

 

Geef een reactie