Registeren Inloggen

Maak uzelf sterk en weerbaar tegen babbeltrucs van oplichters

Iedereen denkt: een babbeltruc? Daar trap ik niet in! Maar wist u dat oplichters hun babbeltrucs specifiek op 55-plussers richten? Hoe zorgt u ervoor dat u weerbaar bent?

Slachtoffers babbeltrucs

Volgens de politie zijn 80 tot 90 procent van babbeltruc slachtoffers 55 jaar en ouder. Deze leeftijdsgroep heeft veel vertrouwen in elkaar en wil voor een ander graag behulpzaam zijn. En van die goedheid maken de babbelaars misbruik.

Tips tegen babbeltrucs

Er wordt vaak gewaarschuwd voor babbeltrucs. Maar de meeste tips, zoals de deur dicht gooien of een gesprek beëindigen, voelt onbeleefd en past niet bij de normen en waarden van de 55 plusser. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht. Toch blijken 2 preventievormen het meest effectief: een waarschuwingssticker op de buitenzijde van de woning werkt bijvoorbeeld afwerend. En het volgen van een weerbaarheidstraining door middel van een rollenspel blijkt het beste te werken om de gladde praatjes op afstand te houden.

Vraag dus aan uw wijkcentrum of gemeente naar zo’n weerbaarheidstraining. Oefen het afbreken van een gesprek en (respectvol) de deur dicht doen. Werk aan uw lichaamshouding en ferm taalgebruik. Deze tipkaart van de politie kunt u uitprinten om bij uw voordeur op te hangen. Zo heeft u een geheugensteuntje in de buurt.

Oudere doelgroep

Hoe zoeken de babbeltruc criminelen de 55-plussers op? De gauwdieven rijden door de straten en observeren welke woningen zijn ingericht naar een senioren smaak. Vervolgens bellen ze daar aan met hun kletspraatjes. De babbelaars die u per telefoon benaderen, hebben waarschijnlijk uw gegevens via het Dark Web gekocht. Dat is een criminele markplaats waar gehandeld wordt in buitgemaakte data zoals telefoonnummers, leeftijden, banknummers en adressen van senioren. Zodra ze de gegevens hebben, bellen ze u op met een smoes om uw bankgegevens, of zelfs uw bankpas en pincode te bemachtigen.

Vele smoezen

Er wordt vaak voor een bepaalde babbeltruc gewaarschuwd. Maar dat heeft niet veel effect omdat de smoezen elkaar in hoog tempo opvolgen. Wat wel kan helpen, zijn tips om een babbeltruc te herkennen.

Herken de ingrediënten en u trapt in geen enkele smoes

  1. Er is een noodsituatie. Iemand heeft hulp nodig, of er is iets dringends bij u in huis zoals een lekkage. Of uw bankrekening is in gevaar.
  2. U moet heel snel beslissen want het is een noodsituatie.
  3. Alleen de babbelaar kan de noodsituatie voor u oplossen.

Wat kunt u doen?

  • De belangrijkste tip: Neem bedenktijd, laat u niet opfokken.
  • Hang een waarschuwingsbord van de politie naast uw deur.
  • Controleer of het echt een noodsituatie is: hang op en bel zelf met de bank.
  • Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
  • Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt. Bel het bedrijf of de instantie om de mensen aan de deur te controleren.
  • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
  • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
  • Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
  • Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Vraag ze terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.

(Bron: Universiteit Utrecht, Politie, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    […] Zo is er bijvoorbeeld de tipkaart van de politie, die u ook in de foto boven dit artikel ziet staan. De kaart kunt u uitprinten om bij uw voordeur op te hangen, zodat u een geheugensteuntje in de buurt heeft. Op deze kaart leest u wat u het beste kunt doen wanneer er onverwachts iemand voor de deur staat met een verhaal. Bijvoorbeeld dat iemand uw cv-ketel moet komen checken. Door de kaart nog eens te bekijken en de stappen te volgen, is de kans kleiner dat u meegaat in een babbeltruc. In dit artikel geven we nog meer tips om te voorkomen dat u wordt opgelicht. […]

    “De belangrijkste tip: Neem bedenktijd, laat u niet opfokken.”

    NEE! de belangrijkste tip staat bijna onderaan:
    Geef nooit uw pinpas en/of pincode af.

    Maar hoe betrouwbaar is een onderzoek van die universiteit in Utrecht?
    Wel benoemen dat de meeste slachtoffers 55plussers zijn, maar waarom niet de afkomst van de meeste criminelen benoemen?

    Hallo,

    Ik en mijn vrouw zijn reeds 4 keer opgebeld door zo een crimineel die een valse bediende van onze bank was ( BNP Paribas Fortis ). Ik heb een PV laten opmaken door de politie voor poging tot diefstal van onze bankrekening door onbekenden.

    Werk aan uw lichaamshouding en ferm taalgebruik…… hoe dan, als je een tachtiger bent, gekrompen, grijs haar, etc.?

      Voor een vrouw makkelijk, die kan zich tegenwoordig laten ombouwen naar vent.
      Dat scheelt een stuk.
      Alle gekheid op een stokje, maar u heeft gelijk. Dat is een tip die kant nog wal raakt.
      Maar helaas is dat wel erg vaak op site,