Registeren Inloggen

BEC-fraude: wat is het en hoe voorkomt u dat u erin trapt?

Niet alleen particulieren krijgen te maken met oplichtingstrucs. Ook ondernemers en bedrijven worden om de tuin geleid met zogenaamde BEC-fraude. Maar wat is dit precies? En hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt?

Wat is BEC-fraude?

Misschien heeft u er nog nooit van gehoord: BEC-fraude. De term staat voor Business E-mail Compromise. Met deze oplichtingsmethode wordt het mailverkeer van ondernemers, verenigingen of bedrijven gemanipuleerd zodat ze geld overmaken naar criminele rekeningen.

Zo werkt BEC-fraude

In de mail doen de criminelen zich voor als iemand anders, waardoor een ondernemer, bestuurslid of medewerker die betalingen mag verrichten wordt misleid. Dit kunnen criminelen op verschillende manieren doen:

  • CEO-fraude: u krijgt zogenaamd een mail van de baas, die vraagt om geld over te maken.
  • Factuurfraude: Via deze vorm van BEC-fraude krijgt u een factuur die u verwacht, maar op de factuur is het rekeningnummer aangepast. Waardoor u geld overmaakt naar een crimineel.
  • Spoofing: Via deze weg lijkt het alsof criminelen mailen of vanuit een betrouwbaar mailadres, of het mailadres is daadwerkelijk overgenomen. Ook kan het voorkomen dat criminelen een nieuw mailadres hebben aangemaakt dat lijkt op die van uw baas, werknemer of een organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door een letter of teken in het mailadres te vervangen, wat niet snel opvalt.

Hoe voorkomt u BEC-fraude?

Het kan dus erg lastig zijn om deze vorm van fraude te herkennen. Gelukkig kunt u toch op een aantal dingen letten om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van BEC-fraude. We zetten een aantal tips van de politie en Kamer van Koophandel op een rij:

  • Controleer altijd zorgvuldig het e-mailadres
  • Laat veiligheidscontroles inbouwen. Dit kan via de softwareleverancier
  • Neem bij afwijkingen in een factuur, zoals bijvoorbeeld een nieuw rekeningnummer, altijd telefonisch contact op met de afzender
  • Voer extra controles in. Laat bijvoorbeeld meerdere werknemers meekijken met het betalen van facturen boven een afgesproken bedrag.
  • Let extra op in de weekenden en vakanties
  • Heeft u twijfels? Raadpleeg dan een bevoegd collega of bestuurslid. Neem wel zelf contact op, en doe dit niet via het mailadres wat u heeft gemaild.

Slachtoffer geworden, wat nu?

Bent u slachtoffer geworden van BEC-fraude? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank. Wellicht kunnen zij het geld nog terugboeken. Heeft u een IT- beheerder? Neem dan ook contact op met hen, om hacks te voorkomen of verhelpen. Doe tot slot aangifte of melding bij de politie en Fraudehelpdesk. Zo kunnen zij een zaak opbouwen en andere bedrijven en ondernemers waarschuwen.

Nieuwe oplichtingsmethode in opkomst met AI: pas op met hulptelefoontjes

(Bron: Kvk, Politie, Archief. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie