Doe hier mee aan De Toekomst is Grijs: vul de enquêtes in
MAX maakt een vervolg op de vierdelige tv-serie over vergrijzing uit 2024. Deze serie gaat over de grenzen van de zorg en het dreigende gebrek aan solidariteit als het zorgsysteem verder onder druk komt te staan. Meldpunt vraagt uw medewerking bij voorbaat al met 4 enquêtes die u kunt invullen over thema’s per aflevering.

4 enquêtes
U kunt als kijkers en volgers op de social media ons helpen door de bijbehorende enquêtes in te vullen. Dit zijn ze:
Enquête 1: Gaat u zorg dragen voor een ander?
Enquête 2: Hoe lang gaan we door met behandelen?
Enquête 3: Wie gaan de billen wassen?
Enquête 4: Welke maatregelen mag de overheid nemen om gezond leven te stimuleren?
De Toekomst is Grijs in het kort
In 2040 telt ons land zo’n 5 miljoen 65-plussers: een kwart van de samenleving. De helft daarvan is zelfs 75 jaar of ouder. Dit heeft grote gevolgen voor de samenleving: torenhoge zorgpremies, immense personeelstekorten en de toekomstige woonsituatie. Hoe gaat Nederland dit aanpakken? Ouderen maken zich zorgen hierover. In 4 tv-afleveringen van 40 minuten laten we aan de hand van menselijke verhalen zien waar het nu al piept en kraakt. Ook maken we duidelijk wat voor Nederland we kunnen verwachten in 2040.
De afleveringen monden uit in debatten waarin betrokkenen en publiek met elkaar in gesprek gaan. Dan gaat het over over hoe we de solidariteit kunnen bewaren en ethische grenzen kunnen bewaken, als door geld- en personeelsgebrek de zorg verder onder druk komt te staan.
De 4 thema’s
- Thema 1 Gaat u zorg dragen voor een ander? gaat over langer thuis wonen en de zorg dragen voor een ander. Deze aflevering richt zich op eenzaamheid onder ouderen. Hoogleraar Marcel Levi pleit voor gemeenschappelijke woonvormen om kwaliteit van leven te verbeteren en mantelzorg te verlichten. Want er dreigt een tweedeling tussen rijke en arme ouderen.
- Thema 2 Hoe lang gaan we door met behandelen? stelt ethische vragen over medische behandelingen bij kwetsbare ouderen. Dit gaat over de toekomst van de zorg. Die zal steeds duurder worden en het personeelstekort steeds groter. Hoe lang gaan we door met behandelen? Traumachirurg Detlef van der Velde vindt dat we moeten heroverwegen hoe ver we willen gaan met ingrijpende operaties, zeker als ze meer kwaad dan goed doen, en waarschuwt voor ongelijkheid in toegang tot commerciële zorg.
- Thema 3 Wie gaan de billen wassen? bespreekt het grote personeelstekort in de zorg: straks is 1 op de 4 werkenden nodig in de sector. Robotisering en kunstmatige intelligentie kunnen taken overnemen, zoals medicatiebeheer en gezelschap. Maar de vraag is of robotzorg wel past bij kwetsbare ouderen en betaalbaar blijft.
- Thema 4 Welke maatregelen mag de overheid nemen om gezond leven te stimuleren? benadrukt preventie. Hoe kunt u voorkomen dat u zorg nodig heeft? Hoogleraar Jan Rotmans wil ziekenhuizen transformeren tot gezondheidshuizen. De overheid mag gezond gedrag stimuleren, maar dat roept vragen op over hoever de druk mag gaan en of ongezond gedrag hogere zorgpremies moet opleveren. Preventie kan de zorgdruk verlagen, maar vraagt een zorgvuldig debat over solidariteit.
(Foto: MAX)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik denk dat bij sommige vragen betere vragen met antwoorden gesteld kunnen worden.
Met iets meer keuze in de vragen
Als 82jarige ben ik nog steeds 5 avonddiensten werkzaam in de wijkverpleging. Veel ex-collega’s die met pensioen gingen, wilden wel nog doorwerken, maar dat wordt echter door belastingmaatregelen niet echt profijtelijk. Bovendien hebben veel instellingen een leeftijdsgrens waarboven geen gepensioneerden worden aangenomen. Ziektewet, pensioenpremie en sociale lasten zijn niet van toepassing, dus goedkoop. Het grijze goud wordt niet ingezet.
Ik heb gewerkt na mijn pensioen, in de zorg Welzijn tot 70 jaar, ik wilde nog doorwerken, maar moest stoppen omdat mijn jaar contract. Niet meer verlengd werd op 70 jaar. Dus ben vanaf maart 2025 met pensioen. Ik kan en wil nog werken maar wordt onmogelijk gemaakt
Tsja, ik heb het vermoeden dat dit alles nogal popiejopie is opgezet. Beetje knullig
Zojuist alle 4 enquetes ingevuld. Er staan vragen met keuzemogelijkheden tussen waarvan ik van mening ben dat er te weinig nuancering is.
Ruim 4 jaar ben ik zeer intensief mantelzorger voor mijn moeder geweest die helaas de laatste 3 jaar van haar leven in zorgcentra heeft moeten doorbrengen vanwege somatische aandoening. in het eerste zorgcentrum is het vreselijk geweest; na 5 maanden gelukkig naar een vriendelijker zorgcentrum maar ook daar werd het minder toen de coronasteun wegviel.
Ik ben voorstander van woonvormen voor ouderen in combinatie met een gezondheidscentrum ( dokter, fysio, sporten, thuiszorgorganisatie, gemeenschappelijke ruimtes etc.) want het personeel in de verpleeghuizen heeft geen tijd meer voor de individuele bewoners ( hoe graag veel van hen dat ook zouden willen doen).