Registeren Inloggen

6 op de 10 50-plussers maken zich zorgen over oude dag: vooral toekomstige woonsituatie leeft erg

De vergrijzing is een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling, die veel mensen aan het denken zet. Uit een enquête van Beep for Help, een organisatie voor niet-medische hulp aan ouderen, blijkt dat 6 op de 10 50-plussers zich zorgen maken over de oude dag. Wel of niet thuis blijven wonen bijvoorbeeld.

Genoeg zorgen voor ouderen

Zorgen van ouderen over de oude dag zijn heel normaal. “Er zijn genoeg zaken voor ouderen om zich ongerust over te maken. Een gedeelte van hen loopt daarom met vragen over financiën, gezondheidszorg én hun toekomstige woonsituatie. Wij merken dat het op hogere leeftijd soms best lastig kan zijn om hierin de juiste beslissing te nemen,” constateert Margreth van Kuijl, People Manager bij Beep for Help.

Kopzorgen van 50-plussers

In Meldpunt is vergrijzing een vaak terugkerend thema. Ook is er aandacht voor geweest in het nationale tv-debat én de podcast van Elles de Bruin en Astrid Cornelisse, beide getiteld De Toekomst is Grijs (en nog steeds beschikbaar). De vergrijzing werpt allerlei vragen op over de toekomst van ouderen. De periodieke Mantelzorgmonitor-enquête van Beep for Help, uitgevoerd door Panelwizard onder 1,094 Nederlanders tussen de 50 en 65 jaar oud laat zien dat de zorgen toenemen:

  • 59 procent van alle ondervraagden maakt zich zorgen over hun oude dag.
  • 29 procent van de respondenten maakt zich in het afgelopen kwartaal meer zorgen.
  • 33 procent van de zestigers maakt zich meer zorgen.
  • 27 procent van de vijftigers maakt zich meer zorgen.

Zorgen over de toekomstige woonsituatie

Thuis blijven wonen of juist niet, is een van de hete hangijzers voor veel ouderen. Daar maken ze zich pas echt zorgen over. “Wanneer je een groot gedeelte van je leven in dezelfde woning hebt gewoond, kan het uiteindelijk afscheid van zoveel herinneringen zwaar vallen,” zegt Van Kuijl.

Het onderzoek laat de volgende resultaten zien:

  • 59 procent van alle ondervraagden wil in de huidige woning blijven.
  • 66 procent van de zestigers wil in de huidige woning blijven.
  • 75 procent van alle respondenten wil niet verhuizen naar een zorginstelling. Op het moment zouden zulke aantallen ook helemaal niet kunnen, want er komen geen verpleeghuisplekken bij. Daar is geen geld voor.

Maar de bereidheid tot verhuizen bestaat wel degelijk, volgens Van Kuijl. Er leven niet alleen maar zorgen. “De meeste ouderen zijn echter veerkrachtiger dan we denken en kunnen relatief snel wennen aan een nieuwe omgeving. Het enige wat je als familielid kunt doen, is de dialoog levend houden: redden ze het nog of hebben ze wellicht extra hulp nodig? Uiteindelijk zijn zij degene die de knoop doorhakken.”

Ook de enquête toont die bereidheid aan met duidelijke cijfers:

  • 59 procent van alle ondervraagden is onder bepaalde voorwaarden bereid te verhuizen naar een kleinere woning, zodat er woonruimte vrijkomt voor de jongere generatie. Probleem is dat er weinig geschikte kleinere woonruimte voor ouderen is. Vaak moeten die woningen nog gebouwd worden.
  • 60 procent van huiseigenaren zou verhuizen bij belastingvrije verkoop.
  • 45 procent van huurders zou verhuizen.
  • 25 procent staat open voor intrekken bij familie.

(Bron: Mantelzorgmonitor, Beep for Help, archief, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Seniorenwoningen bouwen helpt doorstroming op woningmarkt

Geef een reactie