Registeren Inloggen

COLUMN: We hebben u nodig in 2020

Elles de Bruin blikt terug op Meldpunt in 2019. Wat hebben we veel schrijnende verhalen gehoord. Wachtlijsten voor verpleeghuizen, verslaving aan pijnstillers, we kaartten problemen aan en gaven voorlichting. Blijft u ons misstanden melden in 2020?

Verpleeghuisplekkentekort

“Meneer Fieret (94), Henk Roesink (75) en David van Dugeteren (20); drie van de hoofdrolspelers uit de uitzendingen van Meldpunt in 2019. Meneer Fieret uit Zoetermeer was zelfs te zien in twee uitzendingen over het tekort aan verpleeghuisplekken in ons land. De vergrijzing is inmiddels een begrip, maar het lijkt alsof dat in politiek Den Haag niet altijd doordringt. Veel ouderen, die echt niet meer thuis kunnen wonen, staan op de wachtlijst voor een plek in een verpleeghuis, maar die plaatsen zijn er vaak niet. Meneer Fieret, die lijdt aan onder andere dementie, wachtte twee jaar in zijn seniorenflat op die broodnodige verpleeghuisplek. Uiteindelijk, nadat wij in Meldpunt tot twee keer toe zijn schrijnende verhaal lieten zien, kon hij verhuizen naar een verpleeghuis.

Tramadol-junk

Henk Roesink stond centraal in een uitzending over pijnstillers. Het gebruik van die verslavende middelen, zoals oxycodon, verdubbelde de afgelopen tien jaar, met name doordat artsen ze te makkelijk en te langdurig voorschrijven. Henk Roesink zei het in Meldpunt recht voor z’n raap: “Ik ben een junk.” Al zeventien jaar slikt hij voor nek- en rugklachten tramadol en hij kan er inmiddels niet meer buiten. Meldpunt ging met hem naar een apotheek om te zien of hij het gebruik kan afbouwen en of er alternatieven zijn.

Onderbenen kwijt

En dan het verhaal van de jonge David van Dugteren. Hij slikte een handvol cafeïnepillen, die vrij te koop zijn op het internet. Dit om het zware werk in het café te kunnen volhouden. David krijgt na inname van de pillen een hartstilstand. Hij overleefde het, maar mist sindsdien twee onderbenen en heeft er een hersenbeschadiging aan overgehouden. Zijn vader waarschuwde in onze uitzending voor de pillen.

Blijf ons helpen

Het zijn drie uiteenlopende kwesties die ik nog steeds op mijn netvlies heb staan omdat ze veel indruk op me maakten. Wij maken onze uitzendingen om misstanden aan te kaarten en voorlichting te geven en dat kunnen we alleen als u ons helpt. Blijf alstublieft onderwerpen doorgeven; wij gaan ermee aan de slag en kunnen misschien het verschil maken.
Ik wens u een gezond 2020. Blijf ons bellen, mailen, praat mee op ons forum op de website, ook in het nieuwe jaar.”

Geef een reactie