Registeren Inloggen

Terug naar kantoor? Of blijven we thuiswerken?

“Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.” Dat was het mantra de afgelopen 2 jaar. Maar de regering wil het thuiswerkadvies nu aan de kant schuiven. Een exacte datum is nog niet genoemd. Vanaf 18 februari 2022 gaan de meeste versoepelingen in. Maar gaan we ook echt direct terug naar onze kantoortuin? Of blijven we toch nog even thuiswerken? Of rolt er een combinatie van deze mogelijkheden uit?

Terug naar de koffieautomaat ?

Het lijkt erop dat u weer dus snel weer naar uw werk mag. Waar de een hunkert naar het gesprek bij de koffieautomaat, daar is de ander juist helemaal gewend geraakt aan thuiswerken. Wat gaat uw werkgever beslissen? Gaat uw kantoor op halve kracht open? U zal er snel genoeg achter komen.

Voorbereidingen

De voorbereidingen zijn in volle gang. Laten we de spatschermen nog even staan? Want u weet maar nooit. Er kan zo weer een nieuwe coronavariant uitbreken. Tijdelijke stalling in de bezemkast kan uitkomst bieden. Het ziet ernaar uit dat de 1,5 meter afstand gaat sneuvelen. In dat verband is de datum van 25 februari 2022 al gevallen. Mondkapjes staan ook op de nominatie te verdwijnen. Maar velen zullen ze toch nog blijven gebruiken uit voorzorg. De sneltest zal ook niet direct tot de vergetelheid gaan behoren. Met andere woorden: we gaan het zien. Te hard van stapel lopen heeft ons eerder genekt.

Generatiekloof

Het maakt ook nogal een verschil of u jong of oud bent. Jonge mensen hebben het sociale contact op de werkvloer het meest gemist. Ouderen daarentegen waarderen de rust van het thuiswerken. Ook zeggen gemotiveerde thuiswerkers een veel hogere productie te hebben dan op kantoor. Want daar is te veel afleiding. Uit onderzoek van TNO blijkt dat 1 op de 4 werknemers in de toekomst gedeeltelijk thuis willen kunnen blijven werken.

Deze resultaten zijn net bevestigd door een internationale peiling door managementadviesbureau Advanced Workplace Associates onder 10.000 mensen wereldwijd. Maar 3 procent van de werknemers wil 5 dagen per week terug naar kantoor. Daar tegenover staat een groep van 86 procent die minstens 2 dagen per week vanuit huis wil blijven werken.

Mengvorm zal blijven

Ook werkgeversorganisatie AWVN constateert al deze ontwikkelingen. De verwachting is wel dat de mengvorm van kantoor- en thuiswerk zal standhouden. Die is ook al in diverse CAO’s vastgelegd. In andere bedrijven gelden informele regels. Maar er zullen zeker nieuwe afspraken moeten komen.

1,5 meterplicht vervalt

Nu de 1,5 meterplicht gaat vervallen is er in elk geval geen capaciteitsprobleem meer. Want vaak was er bij de grote banken maar 30% van de werkplekken opengesteld. Toch lijkt het erop dat veel bedrijven een halve bezetting van de werkplekken willen. Wel moeten ze minimaal een veilige werkomgeving aanbieden met goede ventilatie en hygiënische handgel. Er zal veel online vergaderd blijven. Want dat is een heel praktische oplossing gebleken. Maar lang niet iedereen is gek op videobellen. Dat kan nog lastig worden.

Meer invloed op kantoor

Naar kantoor komen is er om de band tussen het personeel te versterken. Dat het ook sociaal beter is, is hierboven al benadrukt. Maar ook geeft dat werknemers een groter gevoel van betrokkenheid. Zo kunnen ze meer invloed uitoefen op grote beslissingen. En ze kunnen beter doorgroeien in hun carrière.

Thuiszitten = stilzitten

Daarnaast is naar kantoor gaan ook mentaal gezonder, beweert Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU. Want in zijn ogen betekent thuiszitten stilzitten. Als raadslid van de Nederlandse Sportraad wees hij hier al in oktober 2020 op. “We zijn van 5 uur naar 8 uur zitten per dag gegaan! Hierdoor neemt het risico op méér coronakilo’s, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 juist toe,” zei hij toen. Daarom is een beetje beweging om op het werk te komen met de fiets of de benenwagen een goede zaak. Daarnaast is het beter voor het milieu. In het onderwijs is fysiek college volgen trouwens net weer terug. De kantoor-thuis discussie is nog volop gaande. Ongetwijfeld zal er gauw een evaluatie plaatsvinden.

Werknemers blijven meer vanuit huis werken

Geef een reactie

Reactie

    Lekker thuis blijven werken zou ik zeggen…. scheelt kilometers file, dus beter voor het milieu 🙂