Registeren Inloggen

Werknemers blijven meer vanuit huis werken

Veel Nederlanders blijven waarschijnlijk deels vanuit huis werken als de coronapandemie voorbij is. Werknemers zullen ruim een derde van hun werktijd vanuit huis aan de slag blijven. Dat meldt de Rabobank na onderzoek onder ruim 2000 Nederlandse werknemers.

Studie

Deelnemers aan de studie is gevraagd hoeveel ze willen thuiswerken. Maar ook hoeveel ze van hun werkgever verwachten te mogen thuiswerken. Hoeveel tijd mensen daadwerkelijk niet op kantoor zijn, zal ergens tussen die twee getallen in liggen. Dat denkt Rabobank-econoom Sjoerd Hardeman.

Hoeveel procent van de tijd thuis?

Dat zou betekenen dat de gemiddelde werknemer 35 procent van de tijd gaat thuiswerken. Voor corona was dit 24 procent van de tijd. Maar na de coronapandemie zal dus ruim een kwart van de werknemers het meeste van de tijd thuis blijven werken. Daar gaat Hardeman van uit. Voor de virusuitbraak deed volgens hem nog minder dan een vijfde van de mensen dat.

Thuiswerk wens hangt af van factoren

Hoe de verdeling precies uitpakt, hangt af van verschillende factoren. Vooral hoogopgeleiden en werknemers met een hoger inkomen hebben de wens om vaker thuis te werken. Maar ook werknemers uit de communicatie- en informatiesector en zakelijke dienstverlening willen dat. Uit het onderzoek blijkt ook dat hoger opgeleide vrouwen met jonge kinderen tussen de 0 en 13 jaar meer willen thuiswerken dan andere vrouwen.

Onderzoek gericht op coronavrije periode

Het advies van de overheid is nu om thuis te werken als het kan en te werken op kantoor als dat nodig is. Dat advies geldt sinds 25 september. Werkgevers en werknemers kunnen nu zelf afspraken maken over het werk op locatie en thuis. Maar dit advies heeft geen invloed gehad op het onderzoek. Volgens Hardeman is de vraagstelling in het Rabobank-onderzoek gericht op de periode dat er helemaal geen sprake meer is van een thuiswerkadvies.

Bron: ANP

Geef een reactie