Registeren Inloggen

Waar blijft een gouden tand na een crematie?

Wat gebeurt er na de crematie met metalen die in een lichaam zitten zoals proteses of een gouden tand? Roel Stapper, directeur van crematorium Zuylen in Breda, beantwoordt deze vraag uit onze community.

Cremeren

Als het crematorium iemand cremeert, wordt diegene in de uitvaartkist op een invoertafel gezet. Vervolgens schuift een medewerker de kist in de crematie-oven. Nadat de overledene gecremeerd is, wordt de as uit de oven gehaald. “Vervolgens koelen we de as in een tussenruimte en doen we het in een aspan. Deze pan nemen we mee verder in het proces”, vertelt Stapper.

Magnetische materialen en edelmetalen uit het as

De pan gaat in een machine. Met behulp van een magneet haalt een medewerker magnetische materialen uit het as. “Ook de schroeven en nietjes van de uitvaartkist halen we er op deze manier uit”, legt Stapper uit. “Wat overblijft zijn de asresten van de overledene en eventueel stukjes edelmetaal. Want die zijn niet magnetisch.” Een machine maakt de asresten fijn. Eventuele edelmetaalresten zeeft de machine eruit.

Wat gebeurt er met de edelmetalen?

Na het proces kunnen er gouden kiezen overblijven. Deze worden volledig gerecycled. “Dat levert best veel geld op. En de opbrengt daarvan storten we, net als alle andere crematoria in Nederland, in een Dr. Vaillant Fonds”, zegt Stapper. Dit fonds ondersteunt maatschappelijke initiatieven in Nederland.

Geef een reactie

Reacties (4)

  Bij het item over crematie is men toch iets vergeten, men behoort de nabestaanden te vragen wat er met het metaal moet gebeuren. Mijn man had piercings en metaal op zijn schoenen, een metalen plaat in zijn schouders. Ik heb er voor gekozen dat al het metaal er gewoon in moet blijven en dat is ook zo gebeurd

  Ik ben het helemaal met Baroncrown eens. Sterker nog. 10 jaar geleden is mijn man helaas overleden. Hij had een aantal gouden kronen. Gekscherend zei hij altijd: Belegging voor later voor de kinderen. Denk eraan dat die kronen van mij/ons zijn. Wat schetst mijn verbazing? Duidelijk aangegeven dat wij de gouden kronen terug wilden na de crematie. Bleek na een telefoontje dat dat helaas niet meer mogelijk was. Dit zit mij tot op de dag van vandaag nog steeds dwars. Niet eens zozeer om de waarde maar wel hoe hier mee omgegaan wordt. Ben naderhand nog bij een juwelier geweest om toch eens te vragen om welke bedragen het dan gaat, ik had namelijk geen idee. Deze man hoorde dit soort verhalen vaker. Hij vond het ook schandalig!! Er werd mij ook gezegd dat het geld van edelmetalen gebruikt werd voor een goed doel. Ik heb nog op het punt gestaan om dit achteraf te controleren maar op dat moment heb je andere dingen aan je hoofd en zit je niet op zoiets te wachten. De waarde van edelmetalen van een overledene horen gewoon naar de familie te gaan, tenzij anders aangegeven!

  Daar heb ik echt nog nooit van gehoord van dat fonds. En wat doen die dan? Volgens mij is er een merk geiser dat zo heet, moet dat gesponsord worden? (grapje).
  Ik geef aan wel 15 goede doelen, maar dit is mij echt onbekend!

  Inderdaad deze gouden kiezen behoren de familie van de overledene toe!!
  Waar staat vermeld dat dit niet het geval zou zijn? Het lijkt absoluut nergens op.
  Dit moet veranderen!! Misschien heeft een of andere directeur van het betreffende crematorium er weer een groot voordeel aan.
  Je vertrouwt tegenwoordig niemand meer.
  Vooral als er VOORAF NIET overlegd wordt geeft dit te zeer te denken.
  Het is geen rechtvaardige zaak! Eigenlijk schandelijk te noemen!
  Dr. Vaillant-fonds???