Registeren Inloggen

We willen niet meer zoenen na corona

Door de versoepelingen van de coronamaatregelen gaan we als samenleving weer richting het oude normaal. Maar gaan we ons ook als vanouds gedragen? Meldpunt doet een onderzoek onder het MAX Opinie Panel. En wat blijkt: de meerderheid stopt met zoenen.

Voordelen van de pandemie: Meer natuur en spaargeld

De coronapandemie wordt door velen als negatief ervaren. Zo’n 20 procent van het MAX Opinie Panel ziet geen enkel voordeel. Maar het overgrote deel van de 3.300 respondenten ziet die wel. Bijvoorbeeld Els Brus. Zij komt door corona tot het inzicht dat ze het vliegende en hollende bestaan nooit terug wil. “Altijd zeven dagen in de week volgepland zijn, altijd op de klok kijken. Ik vond het zo fantastisch dat dit over was!” En ze is niet de enige die door corona rust ervaart. De helft van de respondenten is blij met minder sociale verplichtingen en minder zoenen. Zo’n 47 procent haalt meer genoegen uit de kleine dingen in het leven en 38 procent geniet meer van de natuur. En ook op financieel vlak is er een voordeel: 32 procent heeft door corona meer geld gespaard.

Minder zoenen en verjaardagen

Voor corona was het heel normaal om elkaar bij een begroeting te zoenen. Na corona wil maar liefst 53 procent van de respondenten dat minder of niet meer gaan doen. Panellid Jetty Bennink Pots is daar blij mee. “Ik vind het wel prettig dat er niet meer te pas en onpas gezoend of geknuffeld wordt. Ik heb dat altijd al overdreven gevonden. En het gebeurde naar mijn inzien heel vaak onnodig. Je kunt iemand ook prima een hand geven.” Daarnaast zegt een deel van het MAX Opinie Panel dat ze van de sociale verplichtingen af willen. Zo wil 14 procent minder naar verjaardagen gaan.

Anders winkelen

Door corona zijn we meer online gaan bestellen. Zo’n 75 procent van de respondenten gaat na de pandemie evenveel online bestellen als voor corona. Zo’n 10 procent zegt na corona minder online te gaan shoppen en 15 procent juist meer. En hoe zit het met de fysieke winkels, nu deze weer open zijn? Zo’n 75 procent zegt evenveel te gaan winkelen als voor corona, maar 18 procent zegt juist minder te gaan winkelen. En de overige 7 procent juist meer. Dus winkelen blijft, maar voor sommige panelleden in een andere vorm.

Meer natuur, minder vliegen

Tijdens de lockdown zijn we meer de natuur in gegaan. Bijna 90 procent van de respondenten zegt na corona evenveel of zelfs meer naar buiten te gaan dan voor de pandemie. Ook gaat het panel door corona niet meer maar juist minder vliegen. En wil het panel ook meer zonder vliegtuig binnen Europa op vakantie gaan.

Geef een reactie