Registeren Inloggen

De coronasteunpakketten voor bedrijven, wie gaat dat terugbetalen?

Het voorspelde bloedbad in ondernemend Nederland is tot nu toe uitgebleven. De verklaring is simpel: ”Bedrijven liggen bijna allen aan het infuus van de overheid”, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg. Miljarden worden in de economie gepompt. Dat zal ooit terugbetaald moeten worden. Wat betekent dat voor ons belastingbetalers?

Staande houden

Het overheids-infuus houdt de meeste ondernemingen staande. Ze moeten het uitzingen totdat de tijden weer normaal zijn. Tot die periode is de overheid hun betonnen muur waar ze tegen aanleunen. De zwaarste klappen zijn -zoals bekend- gevallen in de luchtvaart, de horeca en de evenementen-sector.

De positie van de kleine zelfstandige

Heel zwaar hebben het de kleine zelfstandigen. De positie van deze laatste groep is rampzalig. Door te weinig opdrachten teert ze helemaal in op d’r reserves. De overheid vergoedt wel een deel van de kosten van eenmansbedrijven, maar niet alles. Voor velen is het op een houtje bijten.

Vele miljarden

Hoeveel exact de overheid in de economie pompt is moeilijk te zeggen. Volgens Ton Wilthagen is al 37 miljard euro steun verleend. Exacte cijfers zijn pas later te geven. Zo is de betaling van de BTW uitgesteld, en is het onduidelijk hoeveel de ondernemers met een NOW-regeling terug moeten betalen.

Faillissementen historisch laag

Deze regeling steunt bedrijven die omzetverlies lijden en mensen in dienst hebben. De tijd zal leren hoeveel het verlies werkelijk is. Opmerkelijk is volgens Ton Wilthagen  “dat het aantal faillissementen nu historisch laag is”.

Geleerd van de vorige crisis

De regering heeft geleerd van de vorige crisis in 2008. De beurzen storten toen in, pensioenfondsen kwamen in de problemen en vele tienduizenden verloren hun baan. “Nog tijdens die crisis begon het kabinet aan de knoppen te draaien. Bezuinigen werd het grote motto. Daar is nu gelukkig geen sprake van”, zegt hoogleraar Wilthagen. “De publieke sector moet gesteund worden”. Door die financieel injecties is Nederland na Zweden het land waar de minste banen verloren zijn gegaan.

Wakker liggen

Voor niks gaat de zon op, zegt men wel eens. Dat klopt nu ook. Zorgen hoeven we ons nog niet te maken. De Nederlandse Bank ligt niet wakker van de staatssteun en minister Hoekstra van Financien liet weten “diepe zakken” te hebben. Miljarden worden geleend op de financiële markten. Daar begon Hoekstra mee toen de geldsluizen vorig jaar maart opengingen. Het effect is -zoals Wilthagen al zei- een historisch laag aantal faillissementen en een beperkt verlies van banen.

Herstelkabinet

Welk kabinet er vanaf volgend jaar ook komt, het behoort “Een herstelkabinet te zijn. We hebben met miljarden gesmeten, dat moet terugbetaald worden”. Terugbetalen, zo benadrukt Ton Wilthagen moet wel met beleid gaan. “Geleidelijk, stap voor stap. De samenleving heeft een heleboel deuken opgelopen. De burger zal ongetwijfeld het een en ander gaan merken. Maar ga niet met grof geschut bezuinigen. Doe het voorzichtig”.

Geef een reactie

Reactie

    Tsja, dat is natuurlijk de belastingbetaler die de kosten voor de coronasteunpakketten (maar ook van de voorgenomen volledige schulden kwijtschelding t.g.v. de kindertoeslagfraude-affaire) op moet hoesten.
    D.m.v. belastingen maar waarschijnlijk ook door hogere prijzen bij aankopen of afnemen van diensten.