Registeren Inloggen

Waterschapsbelasting naar verwachting fors omhoog

De waterschapsbelastingen gaan volgend jaar flink omhoog. De nieuwe besturen van deze 4e bestuurslaag zijn van plan om minimaal de inflatie door te berekenen. En in veel van de 21 waterschappen doen ze daar nog een flinke verhoging overheen.

Waterschapsbelasting fors omhoog

Er is afgesproken om de inflatie door te berekenen in de belastingen volgend jaar. Maar hoe hoog die tarieven zijn, is nu dus nog niet te zeggen, omdat het inflatiecijfer nog niet bekend is. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat uit van 3 procent. Als dit klopt, dan worden de belastingen dus verhoogd met minimaal 3 procent.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt echter dat in veel waterschappen de lasten met wel 10 procent omhoog gaan. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht doet daar nog een forse schep bovenop. Daar zijn de reserves zo uitgeput dat het kersverse linkse bestuur geen andere uitweg ziet dan de 1,4 miljoen inwoners van onder meer Amsterdam, Hilversum en Utrecht te trakteren op een tariefsverhoging van zo’n 35 procent.

Ruim 100 euro meer

Omgerekend komt dat neer op een verhoging van ruim 100 euro per jaar. Gemiddeld betaalt een gezin met 2 kinderen in een koophuis nu 375 euro aan waterschapsbelasting. In 2024 wordt dat naar verwachting 500 euro per jaar, dus 125 euro meer. Hoeveel waterschapsbelasting u jaarlijks precies betaalt, hangt af van uw woonplaats, woonsituatie en de samenstelling van uw huishouden.

Waarom wordt de waterschapsbelasting duurder?

Het extra geld is niet alleen nodig om de financiƫn op orde te brengen, maar ook om de gestegen personeels- en materiaalkosten op te vangen, schrijft RTL Nieuws. Daarnaast zou het waterschap extra werk hebben vanwege klimaatverandering. Zo moeten de dijken worden aangepakt voor als de zeespiegel stijgt en moeten er maatregelen worden genomen vanwege de (vaker voorkomende) droogte. Daarnaast moet ook het rioolwater dat flink vervuild is met onder meer medicijnresten worden gezuiverd. Om die klus te klaren is al 300 miljoen euro nodig.

Waterschappen

Nederland telt 21 waterschappen. Samen met Rijkswaterstaat zijn de waterschappen de waterbeheerders in het land. Hoeveel belasting voor watersysteemheffing, zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing moet worden betaald, is afhankelijk van de mate waarin watergebruikers van de waterschappen profiteren. Ook kan de hoogte van de belastingen verschillen per waterschap, doordat bijvoorbeeld sommige waterschappen meer onderhoud nodig hebben dan andere. Wilt u meer lezen over wat de waterschappen precies zijn en wat hun taken inhouden, lees dan dit artikel van MAX Vandaag.

Drinkwaterschaarste op komst: bespaar met deze tips op uw waterverbruik

(Bron: Archief, MAX Vandaag, RTL Nieuws, ANP, NOS. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie