Registeren Inloggen

U krijgt een nabetaling: Zo snoept de Belastingdienst niet alles op

U krijgt jarenlang minder inkomen dan waar u recht op had. Wanneer de fout aan het licht komt, krijgt u een nabetaling en in één klap staat er een hoog bedrag op de rekening. Maar dan wordt ook de belastingdienst wakker. Wat kunt u doen om te zorgen dat niet alles verdwijnt in de belastingpot?

Teruggevorderd pensioengeld

In augustus 2019 horen pensioendeelnemers van het ABP dat de terugvordering van te veel betaald pensioengeld stopt. Het geld dat al teruggevorderd is, krijgen zij terug. Geld krijgen, betekent belasting betalen. Maar hoeveel, en bent u ook direct uw toeslagen kwijt? In dit artikel beschrijven we waar u op moet letten bij het ontvangen van een grote nabetaling.

Toeslagen terugbetalen

U krijgt geld terug dat u maandelijks te veel betaald hebt, of u krijgt in een keer een groot bedrag dat u eerder maandelijks uitgekeerd had moeten krijgen. In deze gevallen was uw inkomen lager dan het had moeten zijn. U kreeg daardoor misschien zorgtoeslag of huurtoeslag. Nu krijgt u het tekort aan inkomen alsnog uitgekeerd. Goed nieuws: een nabetaling van inkomen heeft geen invloed op uw recht op toeslagen van eerdere jaren. Maar wel op de toeslagen in het jaar dat u de nabetaling krijgt. Als uw inkomen inclusief nabetaling dat jaar te hoog is, verliest u uw recht op zorgtoeslag. Zet in dat geval de zorgtoeslag direct stop. Zo voorkomt u dat u deze het volgende jaar terug moet betalen.

Huurtoeslag

Bij huurtoeslag is dit anders geregeld. De belastingdienst kan de nabetaling zien als ‘bijzonder inkomen’. In het jaar dat u de nabetaling krijgt, kan het dus zijn dat u uw huurtoeslag gewoon kunt houden. Maar u moet dit zelf aanvragen door een formulier in te vullen. Let op, een nabetaling vergroot niet alleen uw inkomen maar ook uw vermogen. In het jaar nádat u de nabetaling krijgt, kan uw vermogen te hoog zijn om nog recht te hebben op huurtoeslag.

Inkomstenbelasting

Als het geld dat u in een klap krijgt pensioengeld is, geldt dit als inkomen. Uw inkomen is in het jaar waarin u dit bedrag krijgt erg hoog. Daardoor betaalt u hier veel inkomstenbelasting over.

Middelen

Een oplossing kan zijn om uw inkomen te middelen. Dit betekent dat u het inkomen van drie aaneengesloten jaren bij elkaar optelt en door drie deelt. Over dit gemiddelde inkomen berekent u de belasting. Als dit in totaal minimaal 545 euro lager is dan wanneer u niet middelt, dan kunt u belasting terugkrijgen. Soms levert dit honderden tot duizenden euro’s belastingteruggave op. Het middelen heeft geen invloed op de toeslagen die in deze drie jaar zijn ontvangen. Hoe het middelen van uw inkomen precies moet, leest u op de site van de Belastingdienst. Op de site BerekenHet staat een hulpmiddel dat u kunt gebruiken om een proefberekening te maken.

Teleurstelling voorkomen

Voor niemand is belasting betalen een hobby, maar er is een goede reden dat we dit toch allemaal doen. Geld krijgen kost hoe dan ook geld. Bereken vooraf wat u aan belasting moet betalen, en zet dit alvast apart. Zo voorkomt u teleurstelling of financiële problemen als de blauwe brief op de mat valt.

Geef een reactie

Reactie

    Extra belasting over 2019 ca. € 4000,=