RegisterenInloggen

Chrome zegt dat mijn wachtwoorden zijn gehackt, wat moet ik doen?

Chrome heeft uw wachtwoord gevonden bij een gegevenslek. En niet één wachtwoord, er zijn er meerdere gehackt. Wat betekent dit, en hoe lost u dit probleem op? We geven uitleg wat u moet doen als u de melding krijgt van uw browser dat u gehackte wachtwoorden moet controleren.

Help, Chrome zegt dat ik ben gehackt

U logt in bij een website waar u regelmatig komt, en krijgt ineens de volgende melding van de browser Chrome:
“Chrome heeft het wachtwoord dat je net hebt gebruikt, gevonden bij een gegevenslek. We raden je aan je opgeslagen wachtwoorden te checken om je accounts te beveiligen.”
Als u vervolgens op “wachtwoorden controleren” klikt ziet u een lijst met gehackte wachtwoorden. Dat is schrikken, welke crimineel is uw accounts binnengedrongen?

Datalek of echt gehackt?

Hier geeft Chrome geen informatie over. Het kan zijn dat een persoon uw wachtwoord heeft geraden, maar groter is de kans dat een crimineel al dan niet met behulp van een robot gegevens van duizenden accounts tegelijk heeft achterhaald en die bijvoorbeeld ergens te koop aanbiedt. Uw wachtwoord is dan uitgelekt via een groter datalek. Een kwaadwillende kan uw wachtwoord opzoeken en er mee inloggen in uw account. En als u overal hetzelfde wachtwoord gebruikt kan hij dit ook proberen bij al uw andere accounts, bijvoorbeeld die van uw bank.

Wachtwoorden controleren

Het is dus zaak om het advies van Chrome op te volgen en uw wachtwoorden te controleren. Als u op die knop klikt komt u bij een overzicht van alle wachtwoorden die chrome heeft opgeslagen. Klik op wachtwoorden controleren. Chrome checkt dan van welke accounts gegevens zijn uitgelekt. Dat kunnen er best veel zijn. Chrome zet ze in een lijstje met daarachter de knop ‘wachtwoord wijzigen’.

Inloggen en account wijzigen of verwijderen

Als u hier op klikt komt u op de website waar u het uitgelekte account heeft aangemaakt. Log in met de accountgegevens die Chrome voor u heeft opgeslagen. Vervolgens zoekt u in uw profiel hoe u uw wachtwoord kunt veranderen. U kunt deze gelegenheid ook aangrijpen om uw account te verwijderen als u die toch niet meer gebruikt. Een account dat niet bestaat kan ook niet gehackt worden.

Ook een moeilijk te raden wachtwoord maar 1 keer gebruiken

Kies als nieuw wachtwoord altijd een wachtwoord dat u niet voor andere accounts gebruikt. Want uw wachtwoord kan nog zo sterk zijn, of het uitlekt ligt niet alleen aan u. Als een site zijn beveiliging niet op orde heeft kan het alsnog gestolen worden.

Passwordmanager

Voor honderden accounts verschillende wachtwoorden onthouden is eigenlijk niet te doen. Het is daarom slim een passwordmanager te gebruiken. Wachtwoorden opslaan in Chrome is ook een soort passwordmanager. Maar het is dan wel belangrijk dat u ook uw computer beveiligd heeft met een wachtwoord en die strikt geheim te houden, ook voor familie. Wie het wachtwoord van uw computer heeft kan namelijk al uw andere wachtwoorden bekijken. Het is daarom nog veiliger om een andere applicatie gebruiken voor het beheren van uw wachtwoorden. Hoe dat werkt leest u in dit artikel.

Gebruik deze 5 tips en ga veilig om met wachtwoorden

Bron: Nu.nl, Tweakers

Geef een antwoord