Registeren Inloggen

Ik snap iets niet met de computer of telefoon, wie kan helpen?

Door digitalisering wordt er online steeds meer van ons gevraagd. Denk aan beeldbellen met de huisarts of online uw belastingaangifte doen. Niet iedereen is even digitaal vaardig en sommige mensen willen hier graag hulp bij. Waar kunt u dan terecht?

Hulp in de bibliotheek

Heeft u geen computer met internet of zou u digitaal vaardiger willen zijn? Dan kunt u vaak terecht bij de openbare bibliotheek bij u in de buurt. Alle openbare bibliotheken hebben een computer met internet die u vaak gratis kunt gebruiken. Vanuit de gedachte dat iedereen mee moet kunnen gaan met de digitale samenleving is in 2020 het Bibliotheekconvenant 2020-2023 opgesteld. Hierin spreken bibliotheken af dat ze eind 2021 allemaal een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) hebben waar men bijvoorbeeld terecht kan met vragen over de belastingaangifte. Sommige bibliotheken geven ook computer- of telefooncursussen.

SeniorWeb

Bij SeniorWeb worden senioren met een digitale vraag telefonisch, op afstand, via internet en soms ook aan huis geholpen. De organisatie is een landelijke vereniging met 150.000 leden en 3000 vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn zelf vaak ook senior en begrijpen daardoor goed waar mensen soms tegenaan lopen.

Uit eerder onderzoek van de organisatie blijkt dat ouderen tijdens de coronacrisis meer digitale hulpvragen hebben gesteld. In 2020 heeft SeniorWeb bijna 20.000 meer vragen binnengekregen dan het jaar daarvoor.

Informatiepunt digitale overheid

Het Informatiepunt Digitale Overheid helpt u ook om zelfstandig gebruik te maken van bijvoorbeeld digitale dienstverlening van gemeenten, UWV en Belastingdienst. Wanneer u uw postcode op de website invoert, krijgt u te zien waar u in de buurt terecht kunt voor hulp.

Ouderenbonden

Ook ouderenbonden als de ANBO, KBO-PCOB en het Ouderenfonds onderstrepen het belang van hulp aan mensen die het lastig vinden om met de digitalisering mee te gaan. Zij hebben verschillende vrijwilligers door het hele land waar u terecht kunt met vragen.

Familie en vrienden

Hulp krijgen bij computergebruik kan ook betekenen dat u voor bepaalde handelingen uw inloggegevens bekend wil maken aan de persoon die u helpt. Wees hier heel voorzichtig mee en deel zulke gegevens alleen als het echt nodig is met mensen die u 100 procent vertrouwt.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Het gaat erover dat wij ouderen het niet kunnen en willen , dus geen senioren web met browsers ed.maar gewoon op papier wat ook veel moeilijker is om anoniem te vervalsen. Dus niet promoten om alles digitaal te doen, de oplichters zijn slimmer dan de banken !!

    Ik hoor steeds maar dat ouderen moeite hebben met computers, maar nar mijn idee is dat ook een beetje eigen schuld. De computer is niet vandaag uit de lucht komen vallen maar is er al vanaf eind jaren 70 en toen waren de ouderen van nu niet oud maar men had geen belangstelling voor de computer. Om de computer bekendheid te geven werden er door veel bedrijven een z.g.n PC prive project opgezet en kon je een computer kopen
    via het bedrijf en werden de kosten verrekend met je salaris ( ze waren toen behoorlijk aan de prijs). Ik heb er al een vanaf die tijd en regelmatig vernieuwd.
    Ik gebruik hem nog steeds voor allerlei zaken. En behoor met mijn 84 jaar zeker tot de z.g.n. ouderen. Je moet wel in het leven bij blijven anders ga je achterlopen.

    Kijk anders eens naar dit artikel https://langerthuisinhuis.nl/senioren-smartphone/

    Ik heb dit als zeer fijn ervaren met de uitleg die erin stond kon ik de meeste vragen goed beantwoorden van mijn oma.

    En op die manier kon ik een passende senioren smartphone voor haar kopen.