Registeren Inloggen

Voor deze zaken kunt u de hulp van ChatGPT inschakelen

Hoewel er veel gesproken wordt over de risico’s en eventuele gevolgen van kunstmatige intelligentie (AI), kunt u dit ook inzetten om sommige dagelijkse bezigheden wat makkelijker te maken.

OpenAI ChatGPT

Het populaire OpenAI ChatGPT is een vrij toegankelijke vorm van kunstmatige intelligentie. U kunt, nadat u een gratis account aanmaakt, de ’tool’ vrijwel alles vragen en het zal u een uitgebreid antwoord geven. Voor welke dagelijkse zaken kan het programma u werk uit handen nemen en inspireren?

Recepten

Is het weer zo’n dag waarop u totaal geen inspiratie heeft voor het eten? Uiteraard zijn er genoeg websites die heerlijke gerechten presenteren. Maar u kunt ook eens kijken waar ChatGPT mee komt. Het fijne is dat u in uw vraag meteen voorkeuren kunt meegeven. Zo kunt u bijvoorbeeld voorleggen: ‘Geef me een verrassend recept voor het avondeten met asperges.’ Het programma kan u vervolgens het recept voor geroosterde asperges en zoete aardappelen met quinoa en tahini-dressing voorschotelen. Zit er iets tussen dat u niet bevalt? Dan kunt u uiteraard ook voorstellen: ‘Is de zoete aardappel te vervangen?’ Het alternatief: wortels, pompoen, pastinaak, bloemkool en rode biet.

Bent u op zoek naar recepten voor heerlijke baksels? Neem dan vooral eens een kijkje op de website van Heel Holland Bakt. Hier vindt u heel veel ideeën voor hartige en zoete lekkernijen.

Reisprogramma

Altijd al eens een mooie tocht willen maken door een bepaald land, maar vindt u het plannen ervan te veel uitzoekwerk? Vraag het eens aan ChatGPT. U kunt wederom aangeven welke locaties u absoluut niet wilt missen, hoelang u weg wilt en met welk vervoersmiddel. Een voorbeeldvraag die u kunt stellen: ‘Maak een reisplan voor een rondtocht met de auto door Frankrijk in 10 dagen vanaf Amsterdam. Ik wil langs Parijs komen.‘ Vervolgens geeft het programma per dag aan langs welke steden u komt (Amsterdam  -> Lille -> Parijs -> Loire-vallei -> Bordeaux -> Toulouse -> Avignon ->  Lyon -> Reims -> Amsterdam), hoelang het rijden is en welke activiteiten op de plaats van bestemming de moeite waard zijn. Daarnaast wordt u geadviseerd over tolwegen en welke apps helpen met navigeren of het boeken van activiteiten en overnachtingen.

Mocht het reisplan niet meteen aan uw wensen voldoen, dan kunt u dit laten aanpassen totdat u helemaal tevreden bent. Ook kunt u per stad om extra tips voor bezienswaardigheden vragen. Op deze manier kunt u gemakkelijk uw reisplan samenstellen, zonder zelf een hele hoop uit te hoeven zoeken.

Wilt u meer weten over uw vakantieland? Op de website van MAX vakantieman vindt u allerlei informatie met betrekking tot reizen en vakanties. Denk aan live-updates over de weersomstandigheden in uw vakantieland, bijzonderheden, tips en adviezen.

Vertalen

Heeft u een buitenlands artikel dat u graag wilt lezen, maar begrijpt u niet wat er staat? Laat ChatGPT eens een poging wagen om de tekst voor u te vertalen. Het enige wat u hoeft te doen, is de tekst van het artikel kopiëren, dit in de tekstbalk van ChatGPT plakken en vragen om een vertaling.

Cadeaus

Voor sommigen is het moeilijk om een origineel en passend cadeau te bedenken. Een boekenbon of geld is uiteraard ook erg aardig, het gaat immers om het gebaar, maar een persoonlijker cadeau kan soms net wat meer losmaken bij de ontvanger. Vraag daarom ChatGPT eens om tips wanneer u een origineel cadeau wilt geven. Zo geeft het programma de volgende suggesties voor een man van 62 die houdt van muziek, wielrennen en voetbal:

 • Muziek gerelateerd: muzieklessen, vinylplaten, concertkaarten of een (bluetooth) platenspeler
 • Cadeaus met betrekking tot wielrennen: een gepersonaliseerd wielershirt, een fietsnavigatie apparaat, een fietsvakantie of een fietsreparatieset
 • Voor de voetbalfan: een gesigneerd voetbalshirt, wedstrijdkaarten, een voetbaltafel of boeken over favoriete clubs.

Daarnaast geeft ‘het programma’ ook nog algemenere cadeautips: een gepersonaliseerde koptelefoon, een persoonlijk fotoboek, een abonnement op een tijdschrift of een dagje uit.

Besparen

Wilt u juist wat meer geld in eigen zak houden? Dan kunt u ChatGPT ook vragen om bespaartips. Bijvoorbeeld hoe u zuiniger omgaat met energie. Of hoe u goedkoper boodschappen doet. Op de algemene vraag: ‘Hoe kan ik geld besparen?’ geeft het programma alvast de volgende tips:

 • Maak een budgetplan en planning
 • Stel spaar- en uitgavenlimieten
 • Maak een boodschappenlijst voordat u boodschappen doet
 • Koop groot in
 • Maak gebruik van kortingsbonnen en aanbiedingen
 • Eet minder vaak buiten de deur en neem zelf ontbijt en lunch mee naar werk of school
 • Vergelijk de prijzen bij energieleveranciers en verzekeringen, controleer abonnementen en onderhandel over contracten
 • Maak gebruik van het openbaar vervoer, ga carpoolen en loop of fiets meer
 • Ga naar de bibliotheek, gratis evenementen en vind een doe-het-zelf hobby
 • Repareer in plaats van iets nieuws te kopen
 • Koop energiezuinige apparaten
 • Koop tweedehands

Teksten redigeren en samenvatten

Tot slot kunt u deze vorm van kunstmatige intelligentie inzetten om teksten te redigeren of samen te vatten. Zo kunt u vragen of de tekst gecontroleerd kan worden op spelling en grammatica, maar ook of de tekst formeler of juist informeler herschreven kan worden. De tekst inkorten is eveneens mogelijk, en kunt u bijvoorbeeld met een maximum aantal woorden aangeven.

Houd dit in gedachten bij gebruik ChatGPT

Wat echter belangrijk is om in gedachten te houden, is dat de informatie die het programma geeft soms achterhaald, niet onderbouwd of fictioneel kan zijn. Het programma spit immers alle beschikbare informatie op het internet en zijn eigen database door om u een antwoord te geven. Het advies luidt dan ook: controleer altijd zelf nog even of de informatie die u krijgt klopt, actueel is en waar nodig gebaseerd op feiten.

Daarnaast is het goed om te weten dat alle informatie die u het programma geeft wordt opgeslagen in de database. Het is daarom belangrijk dat u geen persoonlijke gegevens als uw geboortedatum, adres, telefoonnummer of andere gevoelige, waardevolle informatie in uw vragen of aanpassingen stopt. Dit kan immers ook weer worden doorgegeven aan derden of verkeerd worden gebruikt.

Meer weten over kunstmatige intelligentie?

Wilt u meer weten over kunstmatige intelligentie? Wat dit precies is, en wat de voordelen en gevaren kunnen zijn? MAX Vandaag duikt in dit artikel dieper in de materie.

Vrees voor vloedgolf aan phishingmails door ChatGPT: waar moet u op letten?

(Bron: ChatGPT, KPN, MAX vakantieman. Heel Holland Bakt, MAX Vandaag, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie