Registeren Inloggen

Wachtwoorden beveiligen en bewaren: hoe doet u dat?

Tegenwoordig worden veel zaken online geregeld. Hier moet u dan wel een account voor aanmaken en een wachtwoord voor instellen. Maar wat voor wachtwoord u kiest en waar u deze bewaart, is van belang. Want u heeft natuurlijk liever niet dat cybercriminelen hier gemakkelijk bij kunnen. Hoe u dat kunt voorkomen, leggen wij in dit artikel uit.

Wachtwoorden

Online accounts worden onder andere gebruikt voor social media, online bankieren, webwinkels en uw DigiD. De wachtwoorden die u voor deze accounts bedenkt en opslaat, moeten ervoor zorgen dat alleen u in het account kan. Heeft u echter een simpel te raden wachtwoord, of kan iemand gemakkelijk bij uw (opgeslagen) gegevens? Dan is het risico dat uw accounts worden gehackt een stuk groter.

Niet te makkelijke wachtwoorden

Om de kans op een hack te verkleinen, kunt u om te beginnen een lastiger wachtwoord bedenken. Zo zijn bijvoorbeeld 0000, 1234, Wachtwoord1234, uw geboortedatum of die van uw kinderen gemakkelijk te raden. De laatste informatie is namelijk in veel gevallen openbaar te vinden. Om het cybercriminelen een stuk moeilijker te maken, kunt u willekeurige letters, tekens en cijfers achter elkaar plakken, of u bedenkt een zin. Bijvoorbeeld: Op Vrijdag Eten Wij Patat Sinds 2006. U kunt ook spaties tussen de woorden toepassen, waardoor het wachtwoord nog uitgebreider is.

Wat u in ieder geval niet moet doen, is hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruiken. Doet u dit wel, dan kunnen cybercriminelen dankzij 1 datalek meteen bij al uw andere accounts binnenkomen. En dat wilt u natuurlijk niet.

Wachtwoorden bewaren

Nu u allemaal lastige wachtwoorden heeft, is het ook een stuk lastiger om deze te onthouden. Gelukkig hoeft u dat niet zelf te doen. Er zijn namelijk zogeheten wachtwoordmanagers, die alle wachtwoorden beveiligd voor u opslaan. Wilt u inloggen op een account, dan vult de manager automatisch uw wachtwoord in. Heeft u een nieuw wachtwoord nodig voor een account, dan kunnen zij u automatisch ingewikkelde wachtwoorden voorschotelen, zoals 6ur7qvsZpb0ZkcuSW1u!V8ng!L^lb, en die vervolgens opslaan. Het enige wat u wel nog moet onthouden, is 1 hoofdwachtwoord om in te kunnen loggen bij de wachtwoordmanager zelf. Om u een aantal voorbeelden te geven van wachtwoordmanagers: Apple heeft de iCloud sleutelhanger, maar er zijn ook gratis wachtwoordmanagers zoals Bitwarden en en Keepass.

Wilt u liever geen gebruikmaken van wachtwoordmanagers? Bewaar wachtwoorden dan niet in een boekje bij u thuis of openbaar op uw dagelijkse apparaten, zoals uw telefoon of laptop. Als deze worden gestolen, kunnen ook uw belangrijke accounts en gegevens in gevaar zijn. Het beste wat u dan kunt doen, is uw wachtwoorden op een versleutelde harde schijf zetten.

Tweestapsverificatie

Naast een goed wachtwoord, is tweestapsverificatie een extra beveiligingsmethode. Het gebruik hiervan is zeker aan te raden, want alle wachtwoorden kunnen gestolen worden. Deze beveiliging zorgt ervoor dat u, na het inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord, een 2e stap moet voltooien. Meestal wordt er om een code gevraagd die u via een sms of app krijgt. Pas wanneer u deze correct invult, kunt u inloggen.

Sommige apps of accounts maken hier automatisch gebruik van, maar u kunt dit in sommige gevallen ook zelf instellen. Bijvoorbeeld bij Google, Whatsapp en op verschillende social media-kanalen.

Check op datalek

Wilt u weten of uw inloggegevens ooit zijn gelekt? Dit kunt u op verschillende sites controleren. Op de site van de Nederlandse politie kunt u dit vinden. Op de Nederlandse site scatteredsecrets.com kunt u zelfs zien welke van uw wachtwoorden op straat liggen. Staan er een aantal tussen, verander deze wachtwoorden dan meteen. Zo kunt u cybercriminelen alsnog te slim af zijn.

Data veilig bewaren en vernietigen: hoe doet u dat zelf?

(Bron: Archief, Laat Je Niet Hack Maken, Kamer van Koophandel. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Helaas is scatteredsecrets.com een Engelstalige site.😢

    […] Zorg er sowieso voor dat u bij verschillende organisaties nooit dezelfde wachtwoorden gebruikt. En gebruik een sterk wachtwoord, dus niet uw naam plus geboortejaar. Het belangrijkste is dat het wachtwoord lang is en moeilijk te raden. Gebruik bijvoorbeeld een zin, of neem een spreekwoord dat u goed kunt onthouden. Wat uw wachtwoord nog ingewikkelder maakt om te raden, is het toevoegen van willekeurige cijfers. Hoe u wachtwoorden kunt beveiligen en het beste kunt bewaren (en onthouden) leest u in dit artikel. […]