Registeren Inloggen

Data veilig bewaren en vernietigen: hoe doet u dat zelf?

U heeft vast al eens eerder gehoord of gelezen dat u uw data op een veilige manier moet opslaan of juist vernietigen. Op die manier kunt u datalekken door cybercriminelen voorkomen. Maar hoe pakt u dit aan? Ethisch hacker Sijmen Ruwhof geeft tips.

Waarom data veilig bewaren en vernietigen?

In een eerder artikel van Meldpunt vertelt ethisch hacker Sijmen Ruwhof dat hij elk kwartaal door al zijn data heen gaat. Denk hierbij aan apps, berichten, mails en social media. Dit doet hij omdat volgens hem het risico van onnodig bewaren steeds groter wordt. Het risico op gehackt worden is volgens de hacker zelfs zo groot geworden, dat het onvermijdbaar is. ”De vraag is niet of u een keer gehackt wordt, maar wanneer en hoe vaak. Daarom is het belangrijk dat de impact van de hack zo klein mogelijk is”, aldus Ruwhof.

Hoe veilig bewaren?

De reden om uw data veilig op te slaan, is dus wel duidelijk. Maar hoe kunt u dit het beste doen? De nummer 1 tip blijft het gebruik maken van versleutelde harde schijven. Zowel interne als externe. Ruwhof geeft meteen nog een tip: Maak tegelijkertijd gebruik van meerdere harde schijven. ”De meeste mensen houden het bij 2 harde schijven, maar ik adviseer om naast een online harde schijf, zeker 3 of 4 externe harde schijven te gebruiken. Leg er 2 thuis en de andere op verschillende plekken, buitenshuis. Zo heeft u bij schade, diefstal of brand nog steeds al uw data. Mits de schijven up to date zijn.”

Bijhouden

En dat is meteen een volgend advies: hou uw apps en gegevens bij. Door apps op tijd een update te geven, zijn deze minder kwetsbaar voor cybercriminelen. Hetzelfde geldt voor uw eigen gegevens. Hoe minder persoonlijke informatie er te vinden is, zoals in chatgesprekken, hoe minder kwetsbaar u bent voor eventuele afpersingen bij datalekken. ”Want data die u niet heeft, kunnen ook niet lekken.” Wellicht denkt u dat er bij u niets te halen valt, maar er staat in privégesprekken meer informatie dan u denkt. ”Zo praten mensen bijvoorbeeld over hun locaties, middelengebruik, roddelen ze over anderen, of worden situaties die volgens contracten geheim moeten blijven verteld. Maar ook gegevens zoals wachtwoorden worden gedeeld”, legt Ruwhof uit. ”En al die informatie, wilt u toch liever niet op straat hebben liggen.”

Juist niet doen

Wat moet u vooral niet doen met persoonlijke data? ”Zet uw meest vertrouwelijke bestanden en gegevens niet op uw computer of telefoon. Deze zijn heel benaderbaar. Zet de gegevens daarom het liefst op een versleutelde harde schijf, die niet altijd verbonden is met uw computer”, adviseert Ruwhof. Het risico dat u anders loopt, is namelijk dat er een virus op uw apparaten, of online harde schijf wordt geplaatst. Hierdoor kunt u niet meer bij uw gegevens. Door gebruik te maken van een externe harde schijf, kunt u dit voorkomen.

Hoe veilig data vernietigen?

Niet alleen het veilig bewaren van uw data is van belang. Ook de manier waarop u data vernietigt maakt uit. Gooit u belangrijke documenten niet door de papierversnipperaar en zet u dit buiten? Dan kunnen handige criminelen nog steeds gemakkelijk bij uw gegevens. Hetzelfde geldt bij het weggooien van oude digitale apparaten. Een simpele manier om veilig uw data te vernietigen is door dit te laten doen door professionals. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de data vernietigingsweek.

Maar dit kunt u natuurlijk ook zelf doen. Zo kunt u bij sommige apps, zoals Whatsapp, een timer instellen, waardoor de app zelfstandig oude gegevens of berichten verwijdert. Dat scheelt u weer werk. Daarnaast is het verstandig om, net als de ethisch hacker, eens in het kwartaal door al uw gegevens en berichten te spitten. Verwijder hierbij onnodige dingen, ook uit de automatische prullenmand en van de harde schijven. Maar let op: wat u van USB-sticks en harde schijven verwijdert, is nog terug te vinden. Om dit te voorkomen, geeft Ruwhof een laatste tip: ”Zet na het verwijderen, onschuldige programma’s of documenten op de schijf of stick, totdat deze vol is. Zo wordt alle oude data overschreden, en is dit niet meer terug te vinden.”

WhatsApp instellen op timer: zo wist u automatisch berichten

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Ik ben benieuwd hoeveel ouderen in de Max doelgroep dit kunnen uitvoeren met meerdere externe harde schijven en deze ook nog te onderhouden, met beveiligingen.
    Een nuttiger advies is m.i. om je oude computer niet zomaar in te leveren bij de gemeentelijke milieustraat of aan je neefje mee te geven. Sla de oude harde schijf in stukken met een hamer.