Registeren Inloggen

Voorkom datalekken en laat uw oude laptop en vertrouwelijke papieren vernietigen

Datalekken kunnen veel privacy-problemen opleveren. Breng daarom op 27 januari 2023 uw privacygevoelig materiaal gratis naar 1 van de 15 inleverplekken tijdens de Data Privacy Week (23-28 januari). Professionele gecertificeerde datavernietigingsbedrijven ruimen dan gegarandeerd uw oude papieren of uw kapotte laptop op.

Professionele vernietiging van data

Deze opruimweek van data is een internationaal initiatief. Zie het als een bewustwordingscampagne dat u niet zomaar uw vertrouwelijk materiaal moet laten rondslingeren. De lokale uitvoering hiervan is in handen van de FNOI, de Federatie Nederlandse oud papierindustrie. Daarnaast zijn zij ook het platform voor de professionele archief- en datavernietigingsbedrijven. Daar zijn uw oude data veilig. Zij werken namelijk met het CA+ certificaat. Dat is het keurmerk in Nederland voor archief-, data- en productvernietiging. Op 27 januari 2023 organiseert het FNOI de Data Privacy Dag. Op die dag kunt u kosteloos uw privacygevoelig materiaal inleveren ter vernietiging door professionals.

Waarom dit belangrijk is

De focus ligt tegenwoordig, mede door de AVG-regels over privacy, voornamelijk op online data. Daardoor vergeten we algauw dat we offline ook een hoop data in huis hebben. Denk hierbij aan uw papieren bankafschriften, oude administraties en datadragers zoals oude laptops en mobiele telefoons. Nu zetten we die spullen gewoon bij het grof vuil op straat of bij het oud papier, maar dat kan gevaarlijk zijn. Een crimineel kan namelijk aan een snippertje papier met een IBAN-nummer erop al voldoende informatie hebben. Al eerder informeerde Meldpunt over veilige papierversnipperaars of shredders.

Heeft u nog een versleten laptop liggen thuis? Of ligt er nog ergens een oude smartphone onder in een lade? Het is onvoorstelbaar hoeveel gevoelig materiaal daar nog op kan staan. Zoiets kunt u niet zomaar weggooien. Want zelfs losse onderdelen zijn nog uit te lezen. Criminelen weten met zulke klusjes wel raad.

Data in privébezit

“Met het thuiswerken hebben we steeds vaker een document met vertrouwelijke gegevens in ons privébezit,” vertelt Freerk Potze, voorzitter van de CA+ certificering commissie en bestuurslid van FNOI. “We printen minder, maar wat we printen is vaak veel vertrouwelijker. Een zakelijk documentje dat we op de privé laptop of andere datadragers opslaan vergroot de kans op datalekken.”

15 inleverlocaties voor gratis datavernietiging

Op Data Privacy Dag op vrijdag 27 januari 2023 van 09:00-16:00 uur kunt u uw privacygevoelige materialen kosteloos inleveren. Op de website van Data Privacy Week staat een landkaart met de 15 verschillende inleverplaatsen. Dit verschilt van Groningen tot Hoensbroek, met een goede landelijke spreiding. Alles gebeurt onder de strengste veiligheidsnormen. Onder camerabewaking vernietigt zorgvuldig gescreend personeel de data op een 100 procent veilige plek.

Gooi uw vertrouwelijke documenten niet in de papiercontainer, gebruik een papierversnipperaar

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Een Omroep die het op eigen site niet zo nauw neemt met bescherming van privacy van leden, zou erg terughoudend mogen zijn met dit soort adviezen.

    Een papierversnippperaar is niet nodig. Van gevoelige gegevens zoals IBAN, mijn naam of BSN scheur ik de helft af, dat gaat naar het restafval. De andere helft naar het oud papier. Maar als iemand mij kan aantonen dat ook dit onveilig is, sta ik daarvoor open!