Registeren Inloggen

Databundel snel op? Met deze tips bespaart u data

Heeft u ook weleens dat u nog voor het einde van de maand door uw databundel heen bent? Geen ramp, maar wel vervelend als u buitenshuis gebruik wilt maken van het internet. Om voortaan minder snel door uw data heen te zijn, hebben wij een aantal tips.

Wat zijn data?

De data die u heeft om gebruik te maken van internet op uw mobiele telefoon heeft verschillende eenheden. Zo is er kilobyte (kb), megabyte (mb) en gigabyte (gb). Voor het gemak maken abonnementen meestal gebruik van de termen mb en gb. Zo staat 1 gb gelijk aan 1000 mb. Hoeveel u nodig heeft per maand, hangt af van wat u buitenshuis zonder wifi allemaal wilt doen op uw telefoon. Want de ene online activiteit slurpt meer data dan de ander.

Grootste data slurpers

Zo zijn er een aantal apps of websites die flink wat data kosten. Met 1 uur Netflix kijken zonder wifi bent u bijvoorbeeld al snel 2000 mb data kwijt. En een uurtje muziek luisteren of video’s kijken via Youtube kost zo’n 1650 mb. Luistert u veel muziek via Spotify, dan bent u veel voordeliger uit, maar u zult nog steeds 70 mb verbruiken.

Wat verbruikt veel data?

U kunt er zelf achter komen aan welke activiteit u zoveel data kwijt bent. Ga hiervoor naar instellingen en dan weer naar datagebruik of mobiel netwerk. Hier krijgt u een overzicht van alle apps en wat ze verbruiken aan data. Ze staan op volgorde met de grootste ‘verspiller’ bovenaan. Is dit bij een bepaalde app enorm veel en wilt u hier liever geen data aan kwijt zijn? Dan kunt u dit gewoon uitzetten, zodat de app geen gebruik meer maakt van uw internetbundel.

Downloaden

Wilt u toch heel graag buitenshuis of onderweg muziek luisteren of iets kijken op Netflix? Download de nummers of film dan terwijl u nog verbonden bent met wifi. Als u daarna uw internet uitzet, gaat er geen data verloren en kunt u toch nog gebruikmaken van de apps.

Hoe snel is het internet?

Daarnaast maakt het uit op welke stand uw internet staat ingesteld. Zo kunt u kiezen voor 4G of 5G. De term 5G staat voor 5e generatie en is een verzameling van de nieuwste technologieën voor bellen en internet. De laatste zorgt er dus ook voor dat alles het snelst werkt op uw telefoon en dat het bereik optimaal is. Maar dit kost ook meer energie dan de andere stand. Wilt u data (en uw batterij) besparen, dan kunt u dus beter kiezen voor 4G en dit instellen.

Databesparingsmodus

Tot slot kunt u de databesparingsmodus aanzetten. Op die manier worden automatische updates en achtergrondtaken op pauze gezet. Op die manier wordt er niet onnodig data verbruikt. De besparingsmodus kunt u als volgt instellen:

iPhone: Algemene instellingen -> Mobiel netwerk -> Opties mobiele data -> Datamodus -> Databesparingsmodus aanklikken

Android: Algemene instellingen -> Netwerk en internet -> Databesparing aanklikken

Wachtwoorden beveiligen en bewaren: hoe doet u dat?

(Bron: KPN, Simonly, ICreate, Ben, Consumentenbond. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Er is maar één eenheid: Bit (meervoud byte)
  Om het meerdere eenheden te noemen maakt het alleen maar verwarrend!

  Het is kb met een kleine letter,
  Maar Mb, Gb Tb zijn met een hoofdletter.

  Als jullie wat willen uitleggen doe het dan goed.

  (Dat 1MB eigenlijk 1024kb is enz, kunnen we verwaarlozen)