Registeren Inloggen

Elles de Bruin: Risico’s van artificiële intelligentie

Elles de Bruin schrijft regelmatig een column over iets dat haar opvalt, dwarszit of wat ze simpelweg heeft meegemaakt. Deze week schrijft Elles over de mogelijke risico’s van artificiële intelligentie (AI).

Wat is AI nou eigenlijk?

AI, oftewel artificiële (kunstmatige) intelligentie. Je hoort en leest het overal, maar wat is het nou eigenlijk? Als ik er naar op zoek ga, vind ik op het internet het volgende: “AI is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen, zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit.”

Mijn stem werd nagemaakt

Onlangs kreeg ik er een staaltje van mee. De eindredacteur van ‘Meldpunt’ had via een AI-computerprogramma mijn stem nagemaakt en kon mij zo door hem ingetypte zinnen laten uitspreken. Oke, het was niet 100 procent mijn stem, maar zeker 95 procent. Ik weet zeker dat iemand die mij kent er zo maar in zou tuinen, helemaal als je de stem over een telefoonlijn zou afspelen. Daar kan dus misbruik van worden gemaakt, zeker als de techniek zich verder ontwikkelt. De stem kan mijn man vragen om geld over te maken naar een rekening. En als ze ook mijn hoofd kunnen namaken, kunnen er misschien apps worden geopend met gezichtsherkenning, terwijl ik het niet echt ben.

Toch huiver ik van de risico’s

In Amerika werd een vrouw al opgelicht door criminelen die de stem van haar dochter namaakten en gebruikten. De dochter huilde en riep om hulp. De vrouw kreeg daarop te horen dat haar dochter was ontvoerd en dat er losgeld moest worden betaald. AI biedt ongetwijfeld veel mooie, nieuwe ontwikkelingen, maar ik huiver toch ook van de risico’s. Hoe denkt u hierover? Stuur een mail naar meldpunt@omroepmax.nl. ‘Meldpunt’ besteedt hier binnenkort aandacht aan.

Pas op: klonen van stemmen door AI wordt steeds beter. Zo trapt u er niet in

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie