Registeren Inloggen

Hij komt écht: de zorgrobot

De zorg wordt onbetaalbaar en komt handen te kort. Automatisering is één van de oplossingen. Dat heeft zorgminister Conny Helder al verteld bij Meldpunt. De term ‘robotisering’ is al gevallen. Maar wat moeten we ons hierbij voorstellen? Hebben we straks een zorgrobot in huis? Technisch is het al mogelijk.

Vooral handige apparaten en apps

De woordvoerder van Vilans, de landelijke kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning, bespreekt enkele innovaties. “Bij de term robot denken we algauw aan een apparaat dat er uitziet als een mens zoals R2D2 in de Star Wars-films,” zegt hij. “Maar in de meeste gevallen gaat het om handige apparaten en apps die bepaalde zorgtaken uit handen kunnen nemen van de zorgverleners.”

Hulp bij steunkousen aantrekken

Hij wijst op een apparaat dat in de toekomst een thuiswonende oudere kan helpen bij het aantrekken van steunkousen. Ook is er een apparaat in ontwikkeling dat patiënten uit bed kan tillen. Zo hoeft de wijkverpleging niet elk moment langs te komen. “Maar deze apparaten gaan mensen niet vervangen,” voegt hij toe. Dus u hoeft niet bang te zijn om nooit meer echte verplegers te zien.

‘Alexa op wielen’

En die sociale robot dan? Die ziet er toch wel uit als een mens? “Ja dat klopt,” bevestigt de woordvoerder. Dat is het zogenaamde Guardian-project. “Die robot heeft ogen en is een soort ‘Alexa op wielen.’ Deze robot helpt de gebruiker om hem of haar te herinneren op tijd medicijnen in te nemen. Maar zulke apparaten als geheugensteuntje bestaan ook al in een andere gedaante. Bijvoorbeeld: in de vorm van een fotolijstje of een pillenbakje.” Er is dus eigenlijk helemaal niks engs aan.

Langer thuis blijven wonen

Vilans onderzoekt de inzet van deze apparaten samen met buitenlandse organisaties. De bedoeling is om zo de werkdruk in de zorg en de kosten te verlagen. “Het lijkt nog toekomstmuziek, maar zo vergezocht is het niet,” waarschuwt Vilans. “Die innovatie komt nu op gang.” Het is een speerpunt in het beleid van minister Helder. Zorggroep Noordwest-Veluwe (ZNWV) begint nu met de eerste testen. Alles is er op gericht dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, zelfs mensen die aan dementie lijden.

Om te voorkomen dat mensen geen zorg meer krijgen, zal er meer op afstand en via digitale kanalen gewerkt moeten worden. Voor deze omslag trekt het kabinet 770 miljoen euro uit.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Lijkt mij best een goed idee en heel slim project.
    Lees wel dat het vooral in de thuiszorg situatie is, misschien ook wel logisch omdat de meeste mensen met beginnende handicaps dit het gemakkelijkst onder de knie kunnen krijgen.
    Is het ook niet gunstig dit ook in verpleeghuizen te testen? voordeel hiervan is dat verpleegkundigen het beter kunnen volgen doordat ze het op afstand zien en sneller door hebben of een patiënt ermee overweg kan of niet? Zie in het verpleeghuis mensen die niets meer kunnen en overal hulp bij nodig hebben, zelfs bij TV aan/uit zetten, zelfstandig drinken etc. Ook daar is een ernstig personeel te kort waardoor mensen het ook slecht hebben terwijl thuis denken dat ze goed verzorgt worden.
    Groet en succes
    Hans

    Aan de reactie van Hans kun je wel zien dat hij totaal niet weet waar hij het over heeft.
    Mischien óók een bureaucraat

      RonW ik ben geen bureaucraat en ik zou graag een thuis, zorg robot willen. Kan er misschien meer tijd besteedt worden aan persoonlijke hulp.