Registeren Inloggen

Keuzestress bij Provinciale Statenverkiezingen? Dit zijn onafhankelijke kieswijzers

De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn al op 15 maart 2023. Voor wie het lastig vindt te kiezen welke partij het beste past, zijn er online kieswijzers zoals bijvoorbeeld de StemWijzer, MijnStem en Kieskompas.

Allerlei soorten

Voor kiezers is het zaak om te weten welke politieke partij het beste aansluit op de eigen standpunten. Maar dat is nog verdraaid lastig. Er zijn veel verschillende soorten kieswijzers of stemwijzers. Zo maken grote gezaghebbende kranten hun eigen applicaties. Ook zijn er thematische kieswijzers, die bepaalde programmapunten uitlichten. Daarnaast zijn er op doelgroepen gerichte varianten. Maar er zijn ook websites te vinden die al deze hulpmiddelen op een rijtje zetten.

StemWijzer

De StemWijzer (van ProDemos) is een van de meest gebruikte stemhulpen in verkiezingstijd. Hoe het werkt is tamelijk eenvoudig: door 30 stellingen met eens, oneens of geen mening te beantwoorden, kunnen kiezers hun standpunten vergelijken met die van politieke partijen. Zo moet u dan uw keuze kunnen bepalen. StemWijzer heeft een speciale variant opgesteld voor de volgende 4 provincies: Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

MijnStem

MijnStem is de stemhulp van Citisens. Voor de waterschapsverkiezingen, die ook op 15 maart gehouden worden, kunnen kiezers ook gebruikmaken van MijnStem.

Kieskompas

Kieskompas is een andere optie. Interessant is dat het voor deze verkiezingen een nieuwe weg is ingeslagen. In plaats van samenwerking met politici heeft dit onafhankelijke orgaan ditmaal de hulp van 13 lokale omroepen ingeroepen. Want zij weten het beste wat er precies speelt in hun provincie.

Kieskompas, dat zijn oorsprong vindt op de Vrije Universiteit te Amsterdam, wilde politici er deze keer helemaal buiten houden. Willem Blanken, directeur Kieskompas, legt uit hoe de nieuwe aanpak werkt: “Normaal zijn het politici waarmee we de stellingen samen maken. Maar dit keer is dat gebeurd met journalisten van de 13 (regionale) omroepen. Alle antwoorden van de politieke partijen zijn gecheckt aan de hand van openbare bronnen.”

Regionale publieke omroepen

Met deze nieuwe methode moet een zuiverder beeld ontstaan van de lokale problematiek, die de keuzestress voor de kiezer tegemoetkomt. Sander van Barneveld, voorzitter van het overleg van hoofdredacteuren van de regionale publieke omroepen, gaat in op de verschillen per provincie: “Zo is in Friesland een belangrijk thema het winnen van gas in de Waddenzee, terwijl de verschraling van het openbaar vervoer juist in Zeeland de gemoederen bezighoudt. Elk Kieskompas is dus anders en dat zorgt ervoor dat kiezers hun mening goed kunnen vergelijken met die van de politieke partijen. En dat zorgt er hopelijk voor dat meer mensen op 15 maart goed geïnformeerd naar de stembus gaan.”

Jip & Janneke-taal

Deelnemende regionale omroepen zijn: Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost, Omroep Gelderland, RTV Utrecht, Omroep Flevoland, NH Nieuws, Omroep West, Rijnmond, Omroep Zeeland, Omroep Brabant en L1. Voor wie het ingewikkeld blijft, is er ook de avatar Steffie ontwikkeld. Dit virtuele wezentje legt alle stellingen in Jip & Janneke-taal uit.

(Bron: StemWijzer, MijnStem, Kieskompas, ANP. Foto: ANP)

Geef een reactie