Registeren Inloggen

Mobiele databundel gebruiken in het buitenland? Zoveel kost dat

Op vakantie wilt u natuurlijk gebruik kunnen maken van het internet op uw telefoon. Ook zonder wifi. Even een berichtje sturen naar familie of vrienden, of de mooiste bezienswaardigheden opzoeken. Maar waar moet u rekening mee houden en hoeveel kost het om uw databundel in het buitenland te gebruiken?

Databundel

Wat u allemaal wil doen op uw telefoon zonder wifi, kan bepalend zijn voor hoeveel data u kiest binnen uw telefoonabonnement. Hoeveel data u ongeveer verbruikt per online activiteit, kunt u terugvinden op uw telefoon. Hoe u dit kunt zien en wat grote dataslurpers zijn, leest u in dit artikel.

Kosten om data te gebruiken in de Europese Unie

Om uw databundel te gebruiken binnen de Europese Unie, hoeft u niets bij te betalen. Dit is bepaald door het Europees Parlement. U kunt dus gewoon gebruikmaken van uw vaste abonnement. Houd er wel rekening mee dat u een andere limiet kunt hebben om internet te gebruiken in het buitenland. Dit is in de EU regulering opgenomen als fair use policy. U mag hierdoor, afhankelijk van uw bundel, maar een beperkt aantal gigabyte (GB) in de EU gebruiken. Zo kunt u, als u in Nederland onbeperkt data heeft, in de rest van de Europese Unie bij KPN 50 GB, bij Vodafone 40 GB, bij T-Mobile 35 GB en bij Tele2 27 GB kosteloos gebruiken. Gaat u over deze limiet heen, dan krijgt u wel te maken met extra kosten.

Welke landen behoren tot de Europese Unie?

Voor een overzicht van alle 27 landen die bij de Europese Unie horen, kunt u op de website van de Rijksoverheid terecht. Let op: Noorwegen, Zwitserland en Turkije vallen hier niet onder. Let ook goed op als u naar Monaco, Gibraltar en Andorra gaat, want hier kunnen eveneens andere regels gelden. Het Verenigd Koninkrijk behoort ook niet tot de Europese Unie, maar de meeste providers zijn coulant waardoor u alsnog kosteloos uw abonnent in dit land kunt blijven gebruiken.

Data gebruiken buiten de Europese Unie

Gaat u op reis buiten de Europese Unie? Daar is uw telefoonabonnement niet geldig en moet u dus een aparte bundel aanschaffen of betalen per gebruikte megabyte (MB). Meestal is het voordeliger om een bundel aan te schaffen.

Op zee of in de bergen?

Bevindt u zich op zee, internationale wateren of in de bergen? Zet dan voor de zekerheid uw internet, oftewel dataroaming, uit. Dit kan door naar de instellingen van uw telefoon te gaan en op ‘mobiel netwerk’ te klikken. Daarna kunt u ‘mobiele data’ en ‘dataroaming’ uitschakelen. Doet u dit niet, dan kan het gebeuren dat uw telefoon verbinding maakt met een dure satelliet, waardoor u de hoofdprijs moet betalen voor internet. Soms wel 10 euro per MB en dat wilt u natuurlijk liever voorkomen.

Databundel snel op? Met deze tips bespaart u data

(Bron: Rijksoverheid, Archief, Consumentenbond, KPN, Tele2, T-mobile, Vodafone. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie