Registeren Inloggen

Moeten we uitkijken met technologie?

Elles de Bruin kijkt een documentaire over social media bedrijven en raakt ongerust. Moeten we niet beter opletten voor we allerlei platforms en technieken toegang geven in ons leven? “Ik kwam in een felle discussie met mijn kinderen.”

Sociaal dilemma

“Vorige week keek ik met een deel van mijn gezin naar de documentaire ‘The Social Dilemma’ op Netflix. Daarin waarschuwen oud-medewerkers van onder meer Facebook, YouTube en Instagram voor de schadelijke gevolgen van sociale media. In de film vertellen zij dat deze apps zo zijn ontwikkeld, dat we er niet meer buiten kunnen. We raken verslaafd aan de likes en zijn amper nog in staat er afstand van te nemen. Eén van de geïnterviewden zegt dat hij zijn kinderen verbiedt op sociale media te gaan.

Algoritme

Technologie lijkt ons leven steeds meer te beïnvloeden, en niet altijd ten goede. Daarnaast komt in de documentaire aan de orde dat door de zogenoemde algoritmes waarvan gebruikt wordt gemaakt, precies wordt uitgeplozen wat de gebruiker interessant vindt. Zoek je op YouTube naar bijvoorbeeld de negatieve kanten van een vaccin voor corona, kan het zomaar gebeuren dat je in drie kliks op een filmpje over complottheorieën belandt, waarin staat dat corona is ontstaan door 5G-zendmasten. Ook de informatie die we tot ons nemen, lijkt steeds vaker door technologie beïnvloed te worden.

Discussie

De film heeft mij aan het denken gezet. Er volgde een felle discussie met mijn kinderen en ook met de redactie van Meldpunt. Natuurlijk heeft technologie ons heel veel moois gebracht, maar er is een keerzijde waar we ons in ieder geval bewust van moeten zijn.

Stemanalyse in Zuid-Korea

Zo ontvingen we op de redactie een mail van een vrouw die zich zorgen maakt over haar slimme tv met spraakfunctie. Voordat ze die kon gebruiken, moest ze toestemming geven dat haar stemgeluid voor analyse in Zuid-Korea kon worden gebruikt. Deze mevrouw vraagt zich af of ze dat wel moet doen, omdat ze bang is dat ze afgeluisterd kan worden en allerlei informatie van haar wordt verzameld voor oneigenlijk gebruik. Maakt u zich ook zorgen over de negatieve kanten van het gebruik van technologie (internet, sociale media, slimme tv’s, smartphones)? Of juist niet? Laat het weten op het forum.

Geef een reactie