Schermtijd van uw smartphone verminderen? Zo lukt dat
Tegenwoordig kunnen we bijna alles met onze smartphones. En dat doen we ook, en veel. Maar uw tijd achter een scherm loopt hierdoor snel op. Daardoor heeft u minder tijd voor andere dingen. Hoe u uw schermtijd kunt verminderen, leest u in dit artikel.
Schermtijd
Even uw sociale media checken, wordt al snel een geruime tijd achter een scherm. De gemiddelde schermtijd in Nederland is maar liefst 5,5 uur per dag. En dat is niet zo gek. Want het ene bericht of filmpje na het andere komt voorbij en de ‘vind ik leuks’ vliegen u om de oren, waardoor het moeilijk kan zijn om uw smartphone weg te leggen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mails en berichtjes op WhatsApp die er over en weer worden gestuurd, en de films, series of muziek die u afspeelt op het apparaat. Onbewust besteden we met z’n allen een stuk meer tijd achter een scherm, dan we misschien zouden moeten willen.
Tips om schermtijd te verminderen
Daarom zetten we een aantal tips op een rij zodat u uw eigen schermtijd, en misschien ook wel die van uw (klein)kinderen, kunt verminderen.
1) Wees u bewust van uw schermtijd
Op de meeste smartphones en tablets kunt u een overzicht zien van uw dagelijkse of wekelijkse schermtijd. Hier komt u uw eigen online gedrag onder ogen en de misschien wel schrikbarende cijfers die de uren en minuten aangeven dat u achter een scherm zit. Bekijk aan welke functie of app u veel aandacht besteedt. Vraag uzelf daarna af of dit bijdraagt aan een goede ontwikkeling, zoals een e-book lezen of taal leren, of dat het tijdverspilling is. Wanneer u zich hier bewust van bent, kunt u uw gedrag aanpassen.
2) Hoe vaak pakt u uw apparaat op?
In het overzicht van uw schermtijd kunt u op sommige smartphones zelfs zien hoe vaak u uw apparaat oppakt. U zult er waarschijnlijk versteld van staan hoe vaak u dit doet, terwijl u er niet bij stilstaat. Ga daarom bij uzelf te rade waarom u uw telefoon pakt, voordat u van plan bent om dit te doen. Vindt u het moeilijk om de drang om uw telefoon erbij te pakken te onderdrukken? Probeer dit dan uit te stellen door eerst een andere handeling te verrichten, zoals een glas water pakken. Lukt dit niet? Creƫer dan een afstand tussen u en uw telefoon, door deze bijvoorbeeld verder weg van u te leggen. Zo kunt u deze niet gemakkelijk pakken.
3) Meldingen uitschakelen
Om niet in de verleiding te komen om uw smartphone te pakken, kunt u de meldingen van bepaalde apps uitschakelen. Zo krijgt u geen bericht binnen wanneer iemand u een grappig filmpje stuurt via Facebook, of als iemand uw bericht leuk vindt. Vindt u dit lastig? Dan kunt u een eerste stap zetten in deze richting door het geluid van de meldingen uit te zetten. Ook dit zal u helpen minder snel afgeleid te worden door uw smartphone wanneer u met iets anders bezig bent.
4) Stel limieten in
Blijft u het lastig vinden om uw smartphone weg te leggen wanneer u eenmaal op het apparaat bezig bent? Op sommige smartphones kunt u een tijdslimiet instellen. Stelt u deze ‘apparaatvrije tijd’ in, dan zijn alleen nog telefoonoproepen of door u geselecteerde apps beschikbaar tot de volgende dag of tot de door u ingestelde tijd. Kies dan wel echt voor alleen noodzakelijke functies.
Een andere mogelijkheid is het instellen van een tijdslimiet voor specifieke apps waaraan u te veel tijd besteedt. Door bijvoorbeeld in te stellen dat u dagelijks nog maar 50 minuten op Facebook kunt, dwingt u uzelf om daarna uw telefoon weg te leggen.
Deze handige functies van de iPhone kende u waarschijnlijk nog niet
(Bron: NRC, NU.nl, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)