Registeren Inloggen

Telefoon opladen met openbare USB-poorten? Hierom kunt u dat beter niet doen

Gebruikt u weleens openbare USB-poorten om uw telefoon op te laden? Dat kunt u voortaan beter niet meer doen. Maar waarom precies en wat zijn veilige alternatieven?

Opladen in het openbaar met USB-poorten

In de trein, in bussen, stations, hotels en op vliegvelden zijn ze steeds vaker te vinden: USB-poorten. Hierdoor kunt u met uw USB-oplaadkabel elektrische apparaten zoals uw telefoon opladen. Dat lijkt ideaal wanneer u (onderweg) met een lege batterij komt te zitten, maar in werkelijkheid kunnen er grote risico’s aan vast zitten.

FBI waarschuwt voor openbare USB-poorten

De Amerikaanse veiligheidsdienst FBI waarschuwt er zelfs voor en raadt aan om openbare USB-poorten nooit te gebruiken. De aanbieder van zo’n publiek oplaadpunt kan namelijk data zoals sms’jes, e-mails en foto’s uit uw smartphone halen. Maar ook cybercriminelen kunnen de USB-poorten aanpassen, waardoor er malware wordt geplaatst of data van uw telefoon wordt gestolen wanneer u uw oplaadkabel in de USB-poort steekt.

Gebruik ook nooit een gevonden of onbekende oplader

Naast het vermijden van openbare USB-poorten is het ook belangrijk om nooit een gevonden of onbekende oplader te gebruiken. In het snoer kan namelijk een chip zitten die malware plaatst. U heeft dit dan niet door, want uw telefoon wordt gewoon opgeladen. Maar ondertussen wordt het apparaat overgenomen door cybercriminelen. Zij kunnen daarna bij al uw gegevens en data.

Hoe dan wel uw telefoon opladen onderweg?

Er zijn verschillende opties om zonder het gebruik van openbare USB-poorten toch onderweg te kunnen opladen. En te voorkomen dat cybercriminelen bij uw gegevens kunnen. Zo kunt u de oplader met het kopstuk wel gewoon in een stopcontact steken om veilig op te laden. Of u kunt gebruikmaken van een eigen powerbank. Deze ‘batterij’ laadt u thuis op en kunt u dan onderweg gebruiken om andere apparaten op te laden. Een andere mogelijkheid is een ‘juice-jack defender’ aanschaffen. Dit is een tussenstuk tussen de USB-kabel van uw oplader en de USB-poort. Deze zorgt ervoor dat alle inkomende data wordt tegengehouden en dat er alleen stroom wordt doorgelaten.

Meer weten over online veiligheid?

Wilt u meer weten over cyberveiligheid en hoe u uw telefoon en gegevens kunt beschermen? Dan kunt u in dit artikel meer lezen hoe u uw wachtwoorden en gegevens het beste kunt bewaren. Wilt u uw telefoon beter beveiligen? Dan hebben we in dit artikel een aantal tips voor u.

Bluetooth altijd aan laten staan: zo risicovol is dat

(Bron: Seniorweb, Hart van Nederland, Archief, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Wat een tendentieus artikel. Je kunt veilig openbaar opladen met een kabel die niet is voorzien van aders voor het doorgeven van data maar alleen voor het doorgeven van stroom. Er zijn in de kabels nooit aders aanwezig die voor zowel data en stroom gebruikt kunnen worden.