Registeren Inloggen

Ouderen buitengesloten door digitalisering

Veel ouderen voelen zich buitengesloten door de digitalisering in de samenleving. Wie geen smartphone heeft of het internet niet begrijpt, telt minder mee. Overheid, website- en appbouwers moeten meer rekening houden met deze doelgroep, zeggen ouderenbond ANBO en de vereniging SeniorWeb.

Bankieren via overschrijvingsformulieren

Ab ten Hoven (81) noemt zichzelf een digibeet. Hij heeft een hekel aan internet en bankiert nog altijd met overschrijvingsformulieren. Omdat hij geen smartphone bezit, loopt hij aanbiedingen mis en kan hij geen zegels meer sparen. “Ik voel me gediscrimineerd”, zegt hij in Meldpunt.

Tablet is te oud

Ineke Médart (71) is wel digitaal vaardig, maar loopt toch geregeld vast. Zo kon zij alles op haar bijna tien jaar oude tabletcomputer, totdat de fabrikant besloot dat dit apparaat te oud was voor een nieuw besturingssysteem. En dat leidde ertoe dat veel apps niet meer werken, waardoor mevrouw Médart niet meer kan inloggen op de berichtenbox van de Rijksoverheid.

Digitaal vaardig

En zij zijn niet de enigen die moeite hebben met de digitalisering. De helft van de leden van het MAX Opinie Panel vindt het lastig. “Het is ontzettend belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving”, zegt studiogast Anneke Sipkens van ouderenbond ANBO. “Je mag niet buitengesloten worden door digitalisering. Zorg er als organisatie ook altijd voor dat je telefonisch bereikbaar bent. Of via een kantoor in de buurt.”

Vraag om hulp

Saskia Hamminga van SeniorWeb probeert met 3000 vrijwilligers in het hele land, door middel van uitleg, informatie, hulp en cursussen ouderen digitaal vaardig te maken. “Vaak durven ze niet om hulp te vragen. Waag die stap, klop aan, vraag om hulp. Je bent zeker niet de enige die het -nog- niet kan“, zegt Hamminga in gesprek met Elles de Bruin.

Ik snap iets niet met de computer of telefoon, wie kan helpen?

Geef een reactie

Reactie

  Bij it soort berichten zie je altijd dezelfde organisaties die er alles aan doen om vooral zichzelf te promoten.
  Bijvoorbeeld Seniorenweb wat vooral ten doel heeft om Windows toepassingen te promoten.
  Terwijl senioren toch veel makkelijker met Google toepassingen zoals Chromebook hun digitale weg kunnen vinden.
  Weet u nog hoe in de 1e Coronacrisis dezelfde organisaties riepen dat die QR code zo nieuw was dat onze arme senioren het gebruik er van ongetwijfeld niet zouden begrijpen.
  Terwijl dat makkelijke ding al sinds 1994 bestaat.
  Senioren zijn niet seniel.
  Senioren hoeven ook niet door allerlei organisaties gebruikt te worden om overheidssubsidies te verwerven .
  Mijn zwart wit tv werkt niet meer , ook al heb ik een antenne op het dak staan…
  Gelukkig heb ik vandaag net mn AOW gehad , maar het is te weinig voor een nieuwe kleuren tv.
  En eigenlijk heb ik ook een nieuwe antenne nodig .
  Is er een organisatie die dat voor mij kan regelen ?