Registeren Inloggen

Elles de Bruin: Help studenten aan een kamer

Elles de Bruin schrijft iedere 2 weken een column over iets dat haar opvalt, dwarszit of wat ze simpelweg heeft meegemaakt. Deze week schrijft Elles over de woningnood.

Geen kamer te vinden

Ik heb 3 studerende kinderen en ik besef dat het fantastisch is dat zij die mogelijkheid krijgen. Vanaf dit jaar gelukkig weer ondersteund door betere studiefinanciering. Maar wat nog nooit zo lastig lijkt te zijn geweest als nu, is het vinden van een geschikte studentenkamer.

Hoe maak je kans?

Mijn jongste dochter moest haar kamer in Amsterdam uit en woont inmiddels weer thuis en daardoor ben ik getuige van haar zoektocht. Ze struint Facebook en Instagram af, hangt her en der briefjes op, belt met jan en alleman, maar tot nog toe zonder resultaat. Af en toe mag ze ergens hospiteren, zoals dat heet. Dan mag je op audiëntie komen in een studentenhuis, samen met minstens 20 andere leuke studenten. En hoe val je dan op? Hoe zorg je ervoor dat de andere studenten jou als nieuwe huisgenoot uitkiezen voor de vaak kleine, veel te dure kamer?

Woningnood moet worden aangepakt

Maar liefst 750 euro voor een klein hok is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Dus wat mij betreft mag een nieuw kabinet plannen bedenken om de kamer- lees woningnood onder jongeren op te lossen. Leegstaande gebouwen benutten of jongeren laten wonen bij een oudere hospita; het zijn slechts 2 voorbeelden. Wie weet kan dat helpen.

Elles de Bruin: Deltaplan vergrijzing

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie