Registeren Inloggen

Elles de Bruin: Deltaplan vergrijzing

Elles de Bruin schrijft iedere 2 weken een column over iets dat haar opvalt, dwarszit of wat ze simpelweg heeft meegemaakt. Deze week schrijft Elles over vergrijzing en de vele gevolgen ervan.

Personeelstekort door vergrijzing

Klassen worden naar huis gestuurd omdat er een tekort aan leraren is. Afdelingen van verpleeghuizen staan leeg omdat er een tekort aan zorgpersoneel is. Vluchten worden geschrapt omdat er te weinig piloten zijn. En de lijst van personeelstekorten zal de komende jaren alleen maar toenemen. Als gevolg van de vergrijzing neemt de beroepsbevolking af. Over 20 jaar zal nog maar 60 (nu 71) procent van de bevolking in het arbeidsproces werkzaam zijn, zegt hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans. Met alle gevolgen van dien.

Verdere gevolgen

En die vergrijzing heeft niet alleen gevolgen voor de arbeidsmarkt. Toename van de vraag naar zorg, tekort aan woningen, tekort aan mantelzorgers, jongeren die de druk voelen om veel van deze maatschappelijke vraagstukken te ‘dragen’. En hoewel we dit allemaal al jarenlang zien aankomen, doet de politiek weinig.

Deltaplan voor vergrijzing

Het woord ‘vergrijzing’ kwam in het laatste regeerakkoord niet eens voor. De politiek kijkt te weinig naar overmorgen en al helemaal niet voorbij de regeertermijn. Terwijl het zo hard nodig is. Wij bij MAX gaan het wel benoemen. Het komende seizoen gaan we de vergrijzing op de kaart zetten, bij Meldpunt, in debatten, documentaires en een podcast. Omdat wat ons betreft een nieuw kabinet een Deltaplan voor de vergrijzing moet maken. Wij bij MAX zullen de politici stof tot nadenken aandragen.

Elles de Bruin: Dood op bestelling, een afschrikwekkend scenario

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Elles : De tsunami van immigranten draagt ook niet bij aan een tekort van werkers. Tom Poes verzin een list.

    Welke “tsunami” is er dan? Met welke getallen valt dat woord precies te onderbouwen?

    Er zijn hooggekwalificeerde immigranten die dolgraag willen werken, maar dat niet mogen. Oekraïners zijn een positieve, zeer nuttige uitzondering. We zullen zulke werkers in de toekomst hard nodig hebben. Ze zijn een oplossing, en het is raar om die oplossing af te schilderen als een probleem.