Registeren Inloggen

Achteraf betalen bij webwinkels is niet zonder risico’s: let hierop

Wanneer u online iets wilt kopen krijgt u steeds vaker de mogelijkheid om achteraf te betalen. Dit kan uitkomst bieden wanneer u even krap bij kas zit, maar er zitten ook risico’s aan deze optie. Laat u niet zomaar verleiden en let op een aantal dingen voordat u hiervoor kiest.

Hoe werkt achteraf betalen?

Bij steeds meer winkels kunt u ervoor kiezen om uw bestelling achteraf te betalen. Er zijn verschillende aanbieders hiervoor: Riverty (eerst AfterPay), Klarna en Billink. Bij uw bestelling, of via uw email, zit ook meteen de factuur van de aanbieder. Meestal heeft u 14 dagen de tijd om te betalen, soms kunt u dit verlengen tot 30 dagen. Ook kunt u ervoor kiezen om gespreid of in termijnen te betalen. Dit kan via bankoverschrijving of iDeal. Wilt u uw bestelling retourneren? Dan moet u dit bij de desbetreffende winkel en bij de aanbieder van achteraf betalen aangeven via hun eigen website of app.

Is achteraf betalen wel zo handig?

Achteraf betalen lijkt dus een fluitje van een cent. En dat is het ook. Handig dus, maar er zitten ook risico’s aan deze mogelijkheid. Het geld leent u namelijk van de aanbieder, zij schieten het geld in wezen voor, dus dit willen zij ook weer terug. Het probleem is echter dat ook dit moment wellicht niet goed uitkomt voor u. U weet namelijk nooit voor welke uitgaven u in de toekomst komt te staan. Misschien gaat de auto stuk, of moet u iets repareren aan het huis. Dan heeft u uw geld daarvoor nodig.

Kunt u de openstaande rekeningen niet op tijd betalen, dan krijgt u te maken met aanmaningskosten. Gemiddeld gaat het om een boete van 15 euro, maar dit zal verder oplopen zolang u niet betaalt.

Voorkom schulden

Om schulden te voorkomen geeft de Autoriteit Financiële Markt (AFM) een aantal tips op hun website. We zetten ze hieronder op een rij:

  • Hou goed uw mailbox in de gaten. Betalingsherinneringen worden namelijk vaak (alleen) per e-mail verstuurd. In deze mails kunt u controleren wat de betaaltermijn is en wanneer deze verstrijkt.
  • Betalingsherinneringen worden vaak niet verstuurd door de webshop, maar door de aanbieder van achteraf betalen. Zoek dus naar een mail van Klarna, Riverty of Billink.
  • Kunt u de aankoop niet retourneren? Kies dan niet voor achteraf betalen, want u zit aan de betaling vast.
  • Voorkom dat uw rekening wordt overgedragen naar een incassobureau. De aanbieder van achteraf betalen kan na 1 of meerdere betalingsherinneringen een incassobureau inschakelen. Deze zal vervolgens proberen om het openstaande bedrag bij u te innen. Dit kost echter minimaal 40 euro en komt bovenop uw openstaande rekeningen.

Wanneer is achteraf betalen gunstig?

Twijfelt u over de echtheid van een website? Dan kan het voordelig zijn om te kiezen voor achteraf betalen. Op die manier bent u niet meteen uw geld kwijt. Gaat er iets mis met uw bestelling, dan kunt u via de aanbieder van achteraf betalen uw rekening pauzeren. Wel moet u het daarna nog zelf afhandelen met de website waar uw bestelling vandaan komt.

Een andere optie die gunstig kan zijn, is het betalen met uw creditcard. Op die manier zijn uw aankopen verzekerd en betaalt u via een automatische incasso. Op die manier loopt u dus niet het risico dat u vergeet te betalen en is de kans op extra kosten een stuk kleiner.

(Bron: Archief, AFM, NU.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Riverty stuurt graag alleen maar de vierde herinnering, dan verplichten ze je om de incasso kosten te betalen, maar een rekening en de eerste herinneringen nooit via de mail ontvangen. Een vreselijk verdienmodel van Riverty.
    Max leg dit bedrijf is onder de loep!!

    Het is wellicht een dooddoener maar bestel alleen iets als je het nodig hebt én in 1x kunt betalen.
    Zelf opteer ik bij een aantal webwinkels voor betaling achteraf met bankoverschrijving.
    Dan weet ík dat ík de goederen in huis heb.
    Bijv. Otto stuurde op 02.05 bericht dat mijn bestelling verzonden (en ik de rekening kon betalen) is maar pas vandaag 09.05 wordt de bestelling bezorgd.
    Na de bezorging check ik de goederen en betaal ik (vandaag) de rekening.
    En vervolgens hou ik heel goed bij dat mijn betaling verwerkt wordt door de leverancier.

    Geen Riverty (eerst AfterPay), Klarna en Billink voor mij.

    Evt. betaal ik vooraf met creditcard (mits geen extra kosten worden berekend): als er dan niet geleverd word kan ik zelf de betaling stoppen, storneren ov ongedaan maken.

    Maar weet wel dat er ook ‘klanten’ zijn dit nooit willen betalen: die verliezen worden verdisconteerd in uw en mijn te betalen prijzen.
    En dat geldt overal.