Registeren Inloggen

Artikel retourneren kost nu ook geld bij Wehkamp: wordt dit de norm?

Een artikel bestellen en gratis retourneren is voor klanten van Wehkamp verleden tijd. Ook dit bedrijf rekent vanaf nu kosten om een product terug te sturen. Waarom doen zij dit en wordt dit de norm?

Pakketjes retourneren

Iets bestellen is tegenwoordig binnen een mum van tijd gepiept. De keuze om iets te kopen wordt ook nog eens een stuk makkelijk wanneer bedrijven aangeven dat u dit kosteloos kunt retourneren. En dat wordt dan ook veel gedaan. Zo veel zelfs, dat bedrijven dit nu aan banden willen leggen. Waaronder H&M, Zara, Bever en Wehkamp.

Wat kost het u?

Wehkamp rekent daarom vanaf nu 0,50 euro voor het retourneren van een artikel. De prijs geldt voor 1 artikel. Wilt u meer terugsturen? Dan betaalt u voor elk artikel dus 0,50 euro. Het bedrag is volgens de winkel vooral symbolisch bedoeld. “Het bedrijf wil klanten meer bewust maken van de maatschappelijke impact van de goederenstroom”, zegt een woordvoerder van Wehkamp tegen RTL Nieuws. De winkel zou namelijk te maken hebben met maar liefst 50.000 teruggestuurde artikelen per dag.

Bij H&M, Zara en Bever betaalt u al langer voor het retourneren van artikelen. De prijzen verschillen van 0,99 euro tot 3,95 euro. Wel kunt u bij deze ketens kosteloos artikelen zelf terugbrengen naar de winkel.

Bedrijven en milieu duurder uit

Er zijn meerdere redenen waarom steeds meer winkels deze beslissing maken. Zo kost het de bedrijven 12,50 euro wanneer u kosteloos een product terugstuurt. Webwinkels stoppen namelijk ook tijd en werk in een geretourneerd artikel. Zo moet het weer opgehaald, uitgepakt, bekeken, eventueel gereinigd en opnieuw verpakt en verzonden worden. De doorlopende transport heeft daarnaast ook nog eens impact op het milieu.

Retourkosten steeds normaler?

Of steeds meer winkels volgen en retourkosten in rekening brengen is nog niet duidelijk. De kans is wel aanwezig. Zo opperde ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis in oktober 2022 om een taks te heffen op de bezorging van pakketjes aan huis. En ook dit gebeurt nu steeds vaker. Een manier om verzend- en retourkosten te ontlopen is echter simpel: bedenk van tevoren goed of u een product nodig heeft, onderzoek eventueel welke maat u nodig heeft en bekijk of u het product in een fysieke winkel kunt vinden en kopen.

Na voorstel pakketjestaks, nu ook plan deel retourkosten voor de klant

(Bron: Archief, NOS, RTL Nieuws. Foto: ANP Foto)

Geef een reactie

Reactie

    Dat je moet betalen voor de retourzending: prima.
    Maar dat je moet betalen per artikel vind ik lariekoek.
    Vraag dan gewoon bijv.€ 4,95 (=gemiddelde bijdrage verzendkosten) per retourzending.