Registeren Inloggen

Elektrische auto opladen? Hier bent u het duurst en goedkoopst uit

Dat een elektrische auto opladen geld kost, hoeven we u niet te vertellen. Maar hoeveel het kost, is afhankelijk van waar u de auto oplaadt. Zo kunnen de prijzen per stad flink uiteen liggen. Maar waar betaalt u het minst en waar juist het meeste geld?

Analyse tarieven openbare laadpalen

Vergelijkingssite Pricewise heeft van 4 grote steden de tarieven van openbare laadpalen vergeleken. Uit deze analyse blijkt dat de prijzen voor het opladen van uw elektrische auto flink kunnen verschillen per stad.

Waar het duurst laden?

Zo komt naar voren dat Utrecht de duurste stad is om uw auto elektrisch op te laden. Hier betaalt u volgens Pricewise namelijk een gemiddeld oplaadtarief van 0,79 euro per kWh voor AC-laden (met een gewone laadpaal laden). Daarna volgt Amsterdam, waar u 0,56 euro per kWh (incl. BTW) betaalt.

Waar het goedkoopst de elektrische auto opladen?

Wilt u goedkoper de auto opladen? Dan kunt u in Den Haag terecht. Hier is het gemiddelde tarief 0,33 euro per kWh. In Rotterdam betaalt u het minst: 0,31 euro per kWh. In Utrecht is het opladen van de elektrische auto dus 250 procent duurder dan in Den Haag en Rotterdam. 

Verschillende tarieven binnen steden

Toch kunt u zelfs in Amsterdam nog goedkoper uit zijn dan in Rotterdam. Dat komt omdat er in Amsterdam maar liefst 8 verschillende tarieven worden gehanteerd. Dit heeft te maken met verschillende aanbieders van openbare laadpalen in de stad. Zo betaalt u bij snelladers het minst: 0,30 euro per kWh, maar bij laadpalen van Vattenfall en TotalEnergies 0,56 euro per kWh.

Geld besparen

Wilt u geld besparen? Onderzoek dan waar u uw elektrische auto het goedkoopst kunt opladen in de buurt. Zet de auto desnoods iets verder weg. Hans de Kok, directeur van Pricewise, moedigt dit aan. “Amsterdammers die gewend zijn om in de straat hun auto op te laden bij een laadpaal van Vattenfall of TotalEnergies kunnen op jaarbasis gemiddeld 800 euro besparen (bij 20.000 km/jaar) door voortaan enkel bij een laadpaal van de gemeente op te laden.”  

Woont u in Utrecht? Dan kunt u overwegen om naar het dichtstbijzijnde snellaadstation te gaan. Snelladen bij Fastned blijkt namelijk 0,10 euro per kWh goedkoper dan de auto opladen in Utrecht. ”Kijk dus vooraf welke laadpaal-aanbieders er zijn en waar deze laadpalen staan, maar vooral wat deze kosten via jouw laadpas om geld te besparen”. adviseert De Kok.

Thuis opladen

Ook kan uw auto thuis aan de laadpaal opladen voordeliger zijn. Heeft u deze niet? Dan kunt u deze aanschaffen. U moet dan wel rekening houden met een aantal zaken en controleren of dit kan. Wilt u hier meer over weten? Lees dan dit artikel.

Pricewise: auto thuis opladen goedkoper dan bij snellader

(Bron: Archief, Pricewise, RTL Nieuws. Foto: ANP Foto)

Geef een reactie