Registeren Inloggen

Baan in de buurt of een hoger salaris?

Wanneer het bedrijf waar u voor werkt failliet gaat en uw baan ophoudt te bestaan, dan moet u op zoek naar een nieuwe baan. Maar wat is bij het vinden van nieuw werk belangrijker? Een baan dicht bij huis of een hoger salaris maar een langere reisafstand?

Econoom Jordy Meekes, werkzaam bij The University of Melbourne en gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht heeft onderzocht of mensen liever dicht bij huis werken voor een wat minder salaris, of verder van huis voor een hoger salaris. Een belangrijke conclusie uit dit onderzoek is dat mensen die langer thuis zitten een voorkeur hebben voor een baan dicht bij huis. Dat verkiezen ze zelfs boven een hoger salaris.

Verhuizen voor een nieuwe baan

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die hun baan hebben verloren minder snel geneigd zijn om te verhuizen voor een nieuwe baan. Voor de meeste mensen is de huidige woonplaats leidend voor het vinden van een nieuwe baan. Voor het onderzoek volgt Meekes een groep mensen de eerste 36 maanden na hun ontslag. Hij kijkt hoe zij daar op reageren. Uit de resultaten blijkt dat mensen die werken in delen van Nederland waar de infrastructuur minder ontwikkelt is, kwetsbaarder zijn bij een ontslag. Meekes zegt daarover: “We focussen vaak op salarissen om mensen weer aan het werk te krijgen, maar het zou juist lonen voor beleidsmakers om de nadruk te leggen op goede infrastructuur. En help mensen die minder mobiel zijn om makkelijker op een werklocatie te komen.”

Cijfers

Uit de cijfers blijkt tevens dat na een ontslag de woon-werkafstand gemiddeld met 20 procent toeneemt. Hoe sneller een nieuwe baan, hoe meer de reisafstand naar werk toeneemt. De piek is 30 procent voor de mensen die snel een nieuwe baan hebben. Hoe langer mensen er over doen om een baan te vinden, hoe dichter de baan bij huis is. Het tegenovergestelde zien we met salarissen zegt Meekes, “Het verlies van loon is klein als u snel een baan vind. Hoeoe langer u thuis zit hoe groter het verlies van het salaris wordt.”

Hypotheek

In de tijd van de crisis (2006 – 2014) komt het vaak voor dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis. Meekes heeft geconcludeerd dat die mensen sneller weer aan het werk zijn, soms zelfs ten koste van hun salaris. “Dat betekend dat mensen inleveren op hun inkomsten omdat ze de financiële prikkel hebben snel een baan te vinden.”

(Bron: AD/MAX Vandaag)

Geef een reactie

Reactie

  Pak zo snel mogelijk een nieuwe baan. Accepteer eventueel een lager salaris. Met mate.
  Van uit werk heb je sneller ander werk.! Wees terughoudend met het vermelden van je eerder salaris. Zeg dat je betaald wilt worden naar je prestaties. Bij mij heeft dat een keer slecht uit gepakt. Met een groep op cursus. Met de trein. W. u. volgt dat ik “nieuweling” een 1è klas kaartje kreeg als z.g. zij instromer. Collega die 18 jaar voor de klas stond kreeg een 2e`klas treinkaartje. Bizar en feodaal overheid. Dat was op de grens van de bizarre wet Lumb Sum in 1992. Dat ik een bak meer kennis heb in deze was niet relevant. Salaris klasse.!
  –Wordt er een outplacement bureau ingehuurd, met fouten in de testen,overweeg dan wat u doet. Bij mij heeft het positief gewerkt om ze te melden aan het o.p. bureau.
  Een belangrijke tip. Heb ik veel studenten mee geholpen. Passeer personeel functionarissen. Zoek contact met het hoofd van de afdeling waar je eventueel zou willen werken. Vraag wat hij voor “soort” ( s.v.p. vul dit creatief in.) personeel wil . Jij, u, bent de klant die zich aanbied. Mekker niet over een triest ontslag. Dat komt later aan de orde misschien. Je hebt nu contact gelegd met de persoon die het besluit neemt.
  Dat geeft een voorsprong op de ander die via personeel functionaris in het proces stapt. Tip 2.
  Ik heb in mijn lange leven maar 1 maal een bekwaam . personeel functionaris ontmoet.
  Hij zie; laat niet het achterste van je tong zien.!
  Ondersteunend bewijs. Na een reorganisatie kreeg ik een eenzijdig “mening verschil” met een nieuw boven mij geplaatste werktuigkundige ing. Ik heb elektrotechniek gestudeerd.
  Lang verhaal kort. Kom in Zwolle in een goed outplacement bureau .
  Zitten we daar met 12 man. 10 drs. personeel ; een boekhouder en ik als techneut elektro meet en regel. De vraagstelling met oplossing was toegespitst op het personeel werk. Het bleef lang stil. In de koffie pauze kwamen er twee naar mij toe.
  Hoe wist je dat? Je hebt toch techniek gestudeerd? ???
  Wat bedoel je ??? Heb een “beetje” elektrotechniek geleerd. Dat is probleemoplossend denken. Voor de nuance. Dit waren wel de “hoogopgeleide droppies”. De meesten P.V hebben een vier jarige aanwezigheid opleiding. Wij verkeren in de ring van de directie.
  Dus doen we er toe. ? Als techn.. dir. van de fa. TAS. bepaalden bij mij de techn. mensen wie bekwaam en geschikt was. Vraagje. Hoe kan een alpha afgestudeerde op geheugen kennis nu bepalen en beoordelen of een betha die de kennis mentaal beheerst goed in de betreffende functie past. ? Werknemer en werkgever denk hier eens over na.
  Ik ben zo” arrogant” dat u mij vragen mag stellen in deze via Max forum. Vr. groet.Henk.