Registeren Inloggen

Banken waarschuwen: geef niet zomaar uw pinpas mee voor boodschappen

Het is niet verstandig om uw pinpas en pincode mee te geven aan personen die boodschappen voor u willen doen. Daar kan misbruik van gemaakt worden. In dit artikel geven wij u tips om te voorkomen dat u wordt bestolen als u hulp aanneemt van een ander.

Vertel nooit uw pincode

Het lijkt zo aardig. Personen die bij u aanbellen en vragen of zij boodschappen voor u moeten doen. Want vanwege corona is het beter dat u thuis blijft.  Maar vertel nooit uw pincode aan een ander. Houd uw pincode altijd geheim, zelfs voor vrienden en familie. Uw pincode vertellen aan een ander, mag niet van de bank. En daarnaast kunt u bestolen worden. Het is goed om te weten dat het betaallimiet voor contactloos betalen zónder pincode door banken is verhoogd naar 50 euro. Tot dat bedrag is een pincode dus niet nodig. De nieuwe limieten worden automatisch ingevoerd. Pashouders hoeven daar zelf helemaal niets voor te doen!

Maak het geld over

Ook kunt een u ander de betaling voor laten schieten. En het bedrag achteraf naar die persoon overboeken. Daarnaast kunt u vrienden en familie ook snel en makkelijk betalen met Instant Payments. De persoon waarna u geld overmaakt, heeft het bedrag dan direct op zijn rekening staan. Maar ook betaalverzoeken zoals Tikkie werken goed. Wilt u dat een familielid of naaste vaker boodschappen voor u doet, dan kunt u deze persoon machtigen. Door iemand te machtigen, kan de gemachtigde vanaf uw bestaande rekening betalen. De gemachtigde kan een eigen bankpas krijgen met eigen lage betaallimieten. U kunt ook een extra betaalrekening aanvragen, met een extra bankpas. Op die extra rekening zet u dan een laag saldo.

Vraag geen antibacteriële betaalpas aan

Krijgt u een mail van uw bank dat u een antibacteriële betaalpas moet aanvragen? Of dat uw betaalpas in verband met corona moet worden vervangen?  Trap hier niet in. Volgens de Fraudehelpdesk zijn er criminelen die u op deze manier via de mail benaderen. Criminelen willen dat u geld naar hen overmaakt in ruil voor een nieuwe bankpas. Maar dit is een vals bericht. Een echte bank zal u hiervoor nooit via de e-mail benaderen.  Een echte bank zal u ook nooit bellen om uw bankpas te vervangen of om u betalingen te laten doen. En stuur uw pas nooit op. Als als uw bankpas vervangen moet worden, om wat voor reden dan ook, krijgt u die automatisch toegestuurd. Twijfelt u over een bericht? Neem dan contact op met uw bank.

Geef een reactie