Registeren Inloggen

Beleggen in HEMA? Fans kunnen obligaties kopen van 10 euro

Een stukje HEMA kopen, zoals burgerinitiatief KoopdeHEMA ooit wilde regelen, kan nog altijd niet. Sinds de overname door de Jumbo-familie en Parcom is dat niet meer nodig. Maar binnenkort kunnen liefhebbers van HEMA geld uitlenen aan het bedrijf en daarover rente ontvangen. De kleine obligaties heten HEMAatjes en zo werkt het.

Niet kopen maar uitlenen

Een ‘stukje HEMA‘ kopen is niet mogelijk. Maar mensen die de winkelketen een warm hart toedragen, kunnen binnenkort wel geld uitlenen aan het oer-Hollandse merk. De Stichting HENA (Het Enige Nederlandse Alternatief) komt daarvoor met speciale obligaties waar je rente op krijgt.

Wat is een obligatie?

Obligaties zijn leningen die overheden en bedrijven uitgeven. Als je een obligatie koopt, leen je dus geld uit. In dit geval leen je geld aan HEMA. En daar krijg je dan rente op. Hoeveel de rente is, is afhankelijk van de omzet van HEMA. Als de omzet van HEMA daalt, is de rente mogelijk nul.

Mensen toch betrokken

Dit plan heeft PvdA-senator Mei Li Vos bekend gemaakt aan het ANP. Zij was een van de initiatiefnemers achter het burgerinitiatief KoopdeHEMA, dat vorig jaar probeerde HEMA over te nemen. Dat bleek later niet nodig omdat HEMA werd ingelijfd door Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom. Sindsdien zoekt Vos met de Stichting HENA naar andere manieren om de mensen die wilden helpen toch bij HEMA te betrekken.

Waarom geen stukje HEMA kopen?

HEMA zelf gaf in februari al aan het idee interessant te vinden, maar toen moest er nog veel worden uitgewerkt. Na gesprekken met de winkelketen werd al snel duidelijk dat een stukje HEMA kopen geen optie was, vertelt Vos. Dat zou neerkomen op het verwerven van certificaten van aandelen. Maar HEMA heeft net twee nieuwe eigenaren, legt ze uit. Met een zo’n lening financier je HEMA indirect, en dat kan volgens haar wel.

HEMA-fans

Hoeveel zogeheten HEMAatjes er straks precies beschikbaar komen, moet nog worden afgesproken met HEMA. Vos hoopt hierover volgende maand meer te kunnen zeggen. Ze benadrukt dat het nieuwe financiële product niet is bedoeld voor echte beleggers, maar meer voor ‘HEMA-fans’. Of bijvoorbeeld gezinnen met kinderen die het een leuk idee vinden. “Mensen kunnen al meedoen vanaf 10 euro en je mag maximaal 1000 euro inleggen. Rijk zal je er dus niet mee worden”, zegt Vos.

Bron: ANP, ING

Geef een reactie