Registeren Inloggen

Benzineprijzen zakken verder, dieselprijs blijft hoog

Consumentencollectief UnitedConsumers meldt de laagste gemiddelde adviesprijs voor een liter Euro95 dit jaar. Op 19 september 2022 staat deze prijs namelijk op 2,092 euro per liter. Zelfs in januari vlak voor de oorlog in Oekraïne uitbrak, lag die prijs ietsje hoger. Maar na het uitbreken van de gevechten is een literprijs van 2,50 euro wel gesignaleerd. Marktdeskundige Paul van Selms legt de prijsdaling van benzine uit.

2,092 euro per liter Euro95

UnitedConsumers berekent dagelijks de gemiddelde adviesprijs voor autobrandstoffen. Het hele jaar door is de benzineprijs gemonitord. Nu is het moment aangebroken dat de prijs eindelijk weer een beetje ‘normaal’ aandoet. De gemiddelde landelijke adviesprijs van 2,092 euro per liter Euro95 van nu is ook wel even iets anders dan de 2,50 euro op 7 juni. “De reden is niet zo heel spannend,” vindt Van Selms. “Als de olieprijzen dalen, dan daalt de benzineprijs mee.”

2,115 euro per liter diesel

Maar waarom blijft de prijs voor een liter diesel dan verhoudingsgewijs zo hoog? Want op de peildatum staat die met 2,115 euro per liter hoger dan die van Euro95. Eind augustus 2022 gebeurde dat voor het eerst dat diesel duurder was dan benzine. “De prijs voor diesel blijft hoog, omdat het een substituut-product is voor gas. De prijs van diesel zit gekoppeld aan die van gas. En dat kwam tot voor kort voornamelijk uit Rusland.”

De paniek is uit de markt

“De gasprijs is sinds de oorlog in Oekraïne extreem omhoog gegaan. Met fossiele brandstoffen is dat minder het geval geweest. Bovendien kunnen we die nu ook ergens anders vandaan halen. Dat probleem is nog niet helemaal opgelost. Maar de paniek is uit de markt.”

Brandstofplas is kleiner

Er is nog iets aan de hand. “De brandstofplas is kleiner geworden,” stelt Van Selms vast. “Er is een kleinere vraag naar benzine. En bij een afnemende vraag, zakt de prijs.” Als oorzaken voor de mindere vraag naar benzine noemt de expert “thuiswerken, zuiniger rijden én de energietransitie.”

Accijnsverlaging verdoezelt de ware prijs

Diesel zit volgens van Selms aan de bovenkant van het prijsniveau. “Maar feitelijk zijn de benzineprijzen veel hoger dan u betaalt aan de pomp. Want er is het voordeel van een accijnsverlaging tot eind dit jaar. Dat gaat om wel 17 eurocent per liter. Stel dat de literprijs van Euro95 daalt naar 1,50 euro, dan kun je er vergif opnemen dat de regering die accijnzen weer gaat verhogen.”

Rol van de dollar

En wat is de rol van de prijs van de dollar? Want de prijzen voor ruwe olie worden betaald in dollars. “De euro is zwakker ten opzichte van de dollar. We moeten dus meer euro’s meenemen om olie te betalen.” Maar op dit moment weegt het effect van de wereldmarkt die daalt zwaarder. Dus daalt de benzineprijs.

“Er zijn inmiddels alternatieven voor Russische olie gevonden. En dat geldt ook voor gas,” constateert Van Selms. “Maar het duurt nog even voordat de consument dat ook gaat merken.”

Foto: ANP

Benzineprijs woensdag waarschijnlijk naar hoogste niveau ooit

Geef een reactie