Registeren Inloggen

Besparen op benzineverbruik gebeurt niet alleen tijdens het rijden. Zo bespaart u op uw tankbeurt

De benzineprijzen zijn weer ouderwets hoog. Gelukkig heeft de Kamer net de voorgenomen stijging van de benzineaccijnzen verijdeld. Dat is meegenomen, want dat gaat u 20 cent per liter schelen. Tips om op uw benzineverbruik te besparen gaf Meldpunt al eerder. Ditmaal gaat het om besparen bij uw tankbeurt.

Tank goedkoop, waar u gaat tanken maakt een hoop uit

Zomaar ergens gaan tanken is niet aan te bevelen. De prijzen tussen tankstations onderling, zelfs van hetzelfde benzinemerk, kunnen enorm verschillen. Een verschil van 30 cent per liter komt voor. Maar wie een de moeite neemt, kan echt een stuk goedkoper uit zijn. Dat vergt soms een beetje onderzoek. Er bestaan vergelijkingsapps, zoals de ANWB Onderweg-app. Daarmee kunt u de goedkoopste tankstations in de buurt vinden. De ANWB rekent op zijn site voor dat dat bij 40 tankbeurten van 50 liter wel 600 euro kan schelen op jaarbasis.

Vermijd tankstations langs de snelweg, of doe het slim

De ANWB en vakblad Autoweek raden aan om niet langs de snelweg te tanken. De ANWB claimt dat dat per jaar wel een besparing van gemiddeld 196 euro kan opleveren (wederom bij 40 keer 50 liter tanken). Maar het is nu ook weer niet zo, dat alle tankstations langs de snelweg zo duur zijn. Pak het daarom slim aan en zoek als het tanken niet dringend is gewoon naar het goedkoopste tankstation op uw route. Dat kan soms wel 12,50 euro uitmaken op een tankbeurt van 50 liter.

Tank op tijd, rijd uw tank niet leeg

Soms is een tankstop wel degelijk dringend. Rijd uw tank liever niet helemaal leeg. Er zit namelijk altijd wat residu op de bodem van uw tank, die schade aan de motor kan opleveren. Voorkom deze schade en de daaruit volgende dure reparatiekosten door niet tot die laatste druppel te rijden. Blijf zo’n onnodige noodstop voor. Anders wordt uw tankbeurt een duur grapje. Het gaat dus om meer dan alleen maar het goedkoopste tankstation te zoeken.

Ga voor prijsvechters

Sommige tankstations zijn bijna supermarkten, restaurants en benzinepomp in een. Die luxe is vaak terug te zien op uw benzinebonnetje. Wie zonder die luxe kan en goedkoper uit wil zijn, kan gaan tanken bij prijsvechters als Sakko, Tango, of TinQ. De prijzen zijn bij deze onbemande tankstations aanzienlijk lager. Maar ook de gevestigde namen hebben goedkopere onbemande tankstations.

Ga de grens over

Overweeg tanken in het buitenland: tanken in Duitsland of België kan tot 10 euro per volle tank besparen, vanwege accijnsverschillen. Maar ga er niet kilometers voor omrijden, want dan wordt het alsnog heel duur. Vermijd ook in het buitenland tankstations direct aan de snelweg.

Tank niet op maandag, maar in het weekend

De werkweek is het duurst voor tanken. Tank daarom op rustige momenten. Vermijd vooral de maandagen (de allerduurste dag) en tank in het weekend of buiten de spits om lagere literprijzen te krijgen.

Tank niet verder na de klik van het tankpistool

Daarnaast is het belangrijk om niet te proberen om de tank verder te vullen na het horen van de klik, omdat dit kan leiden tot verlies van brandstof. De tankslang ‘slikt’ het laatste stukje terug in. Daar gaat u vermeende voordeel. Niet doen dus. Bovendien is het slecht omdat het schade aan het ontluchtingssysteem van de brandstoftank kan toebrengen. Ook verstoort het een nauwkeurige berekening van uw brandstofverbruik.

Vul liever geen jerrycans

Ook wordt het afgeraden om benzine in jerrycans te vervoeren, vooral vanwege de veiligheidsrisico’s. Het kan gevaarlijk zijn om met grote hoeveelheden benzine in de achterbak te rijden. Uw auto wordt zo een ‘rijdende bom’, afhankelijk van de hoeveelheid benzine die u meeneemt. Gebruik als u toch een jerrycan meeneemt een goedgekeurd, niet lekkend exemplaar.

Wie denkt te bezuinigen met jerrycans, kan bedrogen uitkomen, want bij het overhevelen van de benzine in de tank kunt u nog aardig wat morsen. Bij het vullen van de jerrycan gutst er ook vaak wat benzine over de rand. Dat is niet handig. Ook is het brandgevaarlijk en niet direct milieuvriendelijk.

(Bron: ANWB, Autoweek, RTL, archief. Foto: ANP)

10 tips om te besparen op benzine

Geef een reactie

Reactie

    Mooie adviezen, echter rijd niet iedereen veel kilometers zoals ik. Omdat dan een auto veel stilstaat is het aan te raden om dan geen E95 te tanken omdat daar 10% ethanol inzit wat niet goed voor de motor is als er niet veel gereden word.

    Daarom tank ik altijd V-Power is inderdaad iets duurder maar in mijn geval omdat ik niet veel rijd redelijk te betalen.

    Als je niet veel rijd zou een kilometer-verzekering ook een kostenbesparing kunnen zijn, tot zo’n 5000km. is het lonend, bij 1000km. betaal ik €60,00 en dat is goedkoper dan bij een verzekering van minimaal 10.000km.

    Was maar een tip! doe Uw voordeel ermee.