Registeren Inloggen

Bij welk bedrijf kan ik veilig bitcoins kopen?

De bitcoin is populair. Het aantal mensen dat in cryptomunten investeert groeit gestaag. Met welk bitcoinbedrijf kunt u veilig zaken doen? De Nederlandse Bank en de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland leggen hier iets over uit. Bitcoin-expert Bert Slagter van LekkerCryptisch geeft praktische tips.

Rendement

Hij is binnen enkele dagen al zijn geld kwijtgeraakt. De 86-jarige heer Rensen reageert in augustus  2019 op een advertentie met Jort Kelder. Hij zou een hoog rendement kunnen verdienen met een belegging in bitcoins. Engels sprekende mannen halen hem over 250 euro te storten en laten hem een tijd geloven dat zijn kapitaal groeit. In oktober 2020 wordt de druk opgevoerd. Rensen ontvangt dagelijks Whatsapp berichten en telefoontjes van de mannen. Hij moet bijstorten, anders verliest hij al zijn geld. Aan het einde van de maand is zijn vermogen van 344 duizend euro verdampt. Uiteindelijk blijkt alles nep. Rensen heeft nooit eigen bitcoins gehad, en het geld is steeds doorgesluisd naar de rekening van de criminelen.

Op zoek

Omdat de rente op spaargeld bijna nihil is, zijn er veel meer spaarders, net als de heer Rensen, op zoek naar een rendabele belegging. De bitcoin staat momenteel in de belangstelling. De koers veerde het afgelopen jaar op. En ook in 2021 zetten grote institutionele beleggers hun eerste stappen in de cryptowereld. Waar moet u op letten, als beginnende belegger in bitcoins?

Register

Het toezicht op bitcoinbedrijven is de afgelopen jaren stapje voor stapje opgevoerd. Sinds mei 2020 houdt De Nederlandse Bank (DNB) toezicht op Nederlandse cryptobedrijven. Aanbieders die in of vanuit ons land actief willen worden, moeten een inschrijving in het DNB register van aanbieders van cryptobedrijven aanvragen. 17 bedrijven hebben dat inmiddels gedaan. Aanvankelijk meldden 53 partijen zich, maar veel bedrijven hebben zich teruggetrokken, laat DNB-woordvoerder Tobias Oudejans ons desgevraagd weten.

Lijst

Het toezicht is niet gericht op bescherming van consumenten of beleggers. De ingeschreven bedrijven moeten voldoen aan anti-witwasrichtlijnen en anti-terrorisme wetgeving.  ‘Het betekent dat die cryptoaanbieders goed moeten nagaan wat voor klanten ze hebben en wat voor transacties ze doen. Dat doen ze onder meer door een check met een internationale sanctie-lijst’, legt de woordvoerder uit. ‘Want de bitcoin wordt soms door criminelen gebruikt’.

Signaal

Bitcoin-expert Bert Slagter van onafhankelijk nieuws- en kennisplatform over cryptovaluta, LekkerCryptisch wijst ons erop dat de screening in de praktijk streng is. ‘Het grote nadeel is dat het de cryptobedrijven veel geld kost. Het voordeel is dat er toezicht wordt gehouden op de legitimiteit van de bedrijven. Je kan het zien als een signaal.’ Volgens Slagter kan de beginnende belegger verder letten op een paar praktische punten: Bijna alle platforms hebben een review-systeem, waarbij de consument klantervaringen kan lezen. Een bedrijf als Bitonic heeft negen duizend reviews. Let er verder op of een bedrijf een Nederlandstalige helpdesk heeft, met een Nederlands telefoonnummer. Kun je bijvoorbeeld met Ideal betalen?

Kwaliteit

En, belangrijk: Controleer of het cryptobedrijf is aangesloten bij de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland, de VBNL. De VBNL is in 2014 opgericht en heeft een eigen gedragscode waar cryptobedrijven aan moeten voldoen. Daarbij gaat het onder andere om consumentenbescherming en het voorkomen van fraude. Voorzitter Patrick van der Meijde meldt ons dat acht Nederlandse bedrijven zijn aangesloten en er binnenkort nog vijf bijkomen. ‘Onze leden kunnen elkaar waarschuwen bij fraude. Wij zijn het keurmerk voor kwaliteit’.  Het stoort Van der Meijde dat de cryptowereld negatief in het nieuws komt door fraudeurs. ’Het is ons een doorn in het oog, terwijl de bitcoin juist een prima middel is geworden om te sparen’. U kan zelf hier bekijken welke cryptobedrijven voldoen aan de eisen van de VBNL.

Is investeren in bitcoin geschikt voor ouderen?

Geef een reactie

Reactie

    Dank u voor zo’n cool artikel, Ik denk dat in feite cryptogeld mijnbouw kan heel een goede manier van verdienen, door de manier, kijk op https://minto.finance/ best coin to mine aangezien het mij lijkt dat het nu nuttig voor je zal zijn. Ik hoop dat dit programma nuttig voor u zal zijn. Ik hoop dat het nuttig zal zijn voor u.