Registeren Inloggen

Man (86) opgelicht voor ruim drie ton via neppe bitcoinbelegging

Meneer Rensen verliest al zijn geld door te beleggen in bitcoins. Oplichters weten hem in totaal 344 duizend euro afhandig te maken. Hoe kan zo’n grote beleggingsfraude plaatsvinden? De ING bank en de politie reageren op de oplichting van een 86-jarige man, wiens leven op de kop kwam te staan.

Hoog rendement

‘Meesters in het kwaad, dat zijn ze’, verzucht de 86-jarige heer Rensen. Hij had altijd gewerkt en een mooi vermogen opgebouwd. Maar nu is zijn geld op. Geplunderd door criminelen. Het verhaal begint als hij in augustus 2019 een advertentie over beleggen in bitcoins met Jort Kelder ziet en besluit te reageren. Hij wordt teruggebeld door een Engels sprekende man die hem een hoog rendement voorspiegelt. Rensen zou een eigen bitcoin-portefeuille krijgen. Hij stort eerst 250 euro, daarna meer.

Grote druk

Maar het persoonlijke account dat hij krijgt is nep. Rensen heeft in werkelijkheid geen bitcoins. Toch wordt hem herhaaldelijk gevraagd geld bij te storten, anders dreigt hij zijn inleg te verliezen. De oplichters bellen en appen Rensen dag en nacht. De toon is dreigend. ‘De druk werd steeds groter en mijn angst om het geld kwijt te raken werd ook steeds groter.’ Uit schaamte vertelt hij niets aan zijn familie.

Psychose

Het is oktober 2020. Binnen tien dagen tijd maakt Rensen twaalf hoge bedragen over, variërend van vijf tot vijftigduizend euro per transactie. Het totaalbedrag dat hij heeft geïnvesteerd is inmiddels opgelopen tot 344 duizend euro. ‘Ik zat in een soort psychose. Ik herkende mezelf niet meer.’ Als hij al zijn spaargeld heeft opgemaakt raakt hij in paniek. Pas dan informeert hij zijn familie. Zijn vermogen is verdampt.

Vooral oudere spaarders

De Fraudehelpdesk noemt het verhaal van Rensen ‘schokkend, en helaas herkenbaar’. Directeur Marloes Kolthof ziet dat een groeiend aantal spaarders op zoek is naar een belegging omdat de rente op spaargeld bijna nihil is. Fraudeurs maken daarbij gebruik van gelikte websites, die heel overtuigend overkomen. Eenmaal begonnen met investeren, is het moeilijk om nog aan de greep van de fraudeurs te ontsnappen. Kolthof: ‘Vooral oudere spaarders worden slachtoffer van beleggingsfraude. Het gemiddelde schadebedrag is hoog: 33 duizend euro.’

Moeilijk op te sporen

Ook advocaat Marius Hupkes, gespecialiseerd in beleggingsfraude en raadsman van de familie Rensen, maakt zich zorgen over de toename van deze oplichting. Hij staat tientallen gedupeerden bij, die in totaal voor ruim zeven miljoen euro kwijt zijn door de nep-advertenties  Hupkes: ‘Het gaat om criminelen die voortdurend nieuwe manieren vinden om geld binnen te halen. Ze beschikken over call-centra waar soms honderden bellers werken. De bedrijven van de fraudeurs zijn gevestigd in verre oorden en daardoor moeilijk op te sporen.’

Afscherming door fraudeurs

Rensen doet op 29 oktober 2020 aangifte van oplichting bij de politie. Hij heeft niets meer vernomen over het opsporingsonderzoek. Wij hebben de Politie Eenheid Oost-Nederland verschillende vragen gesteld over de zaak. ‘De casus van de heer Rensen betreft een vaker voorkomende vorm van oplichting’, laat de politie schriftelijk weten. ’De fraudeurs maken er veel werk van om zichzelf af te schermen. De afzender van dit aanbod is moeilijk te achterhalen. Momenteel zijn we bezig om te kijken wat we in deze casus nog verder kunnen doen, maar dat vergt tijd.’ Veel meer kan de politie er niet over zeggen.

Klacht afgewezen

De familie heeft uitgebreid gecorrespondeerd met ING. Dochter Susanne Rensen vindt dat de bank de zorgplicht heeft geschonden, en contact had moeten opnemen met haar vader, toen hij een aantal ongebruikelijk hoge bedragen overmaakte. ‘Er had detectie moeten zijn, een stukje zorgplicht. Ik weet zeker dat als ING had gebeld, was mijn vader zich achter zijn oren gaan krabben.’ Ze heeft een klacht ingediend bij ING en wil gecompenseerd worden in de schade. Maar de bank heeft de klacht van de familie afgewezen. ’De heer Rensen heeft voor deze betalingen zelf akkoord gegeven en zelf de bedragen overgemaakt vanaf zijn betaalrekening. Hierdoor is er sprake van bevoegd gegeven betaalopdrachten.’ De stortingen zijn onherroepelijk, stelt ING.

Vervelend

De bank laat ons desgevraagd weten: Wij vinden het uiteraard ontzettend vervelend dat de heer Rensen slachtoffer is geworden van deze oplichters. Wij realiseren ons dat deze ingrijpende ervaring een grote impact heeft op de heer Rensen en op zijn omgeving.’ De bank kan om privacy-redenen verder niet ingaan op deze specifieke zaak. De familie kan nog naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening Kifid gaan om het geschil met de bank voor te leggen.

Crowdfunding

De impact van de oplichting op het leven van de hele familie is groot. Dochter Susanne wil vooral anderen waarschuwen voor zo’n nachtmerrie. ‘Het hakt er diep in. Het is op zo’n geraffineerde, slinkse manier gegaan eigenlijk. Dit wens ik niemand toe’. De familie is met een crowfundingactie begonnen, om het leven van de heer Rensen op de rails te krijgen. Iedereen die hem in deze donkere dagen een hart onder de riem wil steken, kan doneren.

Trap niet in belegging-oplichting en lees deze tips

Geef een reactie

Reacties (10)

  Trap niet in Bitcoin, a.u.b! Het is net een pyramide scam, het is is alleen wat waard als u erin trapt en het verhaal doorverteld. Daarom ziet u zoveel van die rare advertenties waar bijvoorbeeld Jord Kelder zijn baan opzegt en gaat investeren in Zogenaamde crypto currency. Trap er niet in mensen!

   Niet helemaal mee eens, ik verwacht dat blockchain technologie de wereld gaat veranderen zoals het internet heeft gedaan. En als deze man voor 350k aan bitcoin had gekocht op Coinbase of een andere legitieme exchange terug in 10 okt 2020 dan was deze investering nu meer dan 2 miljoen geweest.

  Heel tegenstrijdig als de ING-bank zegt dat de stortingen onherroepelijk zijn. Terwijl ze dit ook mededelen in hun strijd tregen fraude.
  “Wanneer we een onregelmatigheid constateren in het transactiegedrag van een van onze klanten, dan nemen we preventieve maatregelen. Hierbij kun je denken aan het blokkeren van de betaalpas of van Mijn ING (internetbankieren). Ook nemen we contact op met de klant. Daarnaast stellen we direct een onderzoek in naar de klant die (mogelijk) betrokken is bij oplichting. Indien de oplichter ergens anders bankiert dan nemen wij direct contact op met deze bank om melding te doen en om geld veilig te stellen.”
  Ik ben wel van mening dat banken niet altijd alles moeten vergoeden bij fraude want dat moedigt fraudeurs alleen maar aan om door te gaan. Immers mocht er nog iets van medeleven zijn bij fraudeurs, dan wordt dat door vergoeding van de schade te niet gedaan. Want de opgelichte wordt toch gecompenseerd zou de gedachte kunnen zijn. En wie draait voor deze schade’s op? Juist de klanten!
  Maar in dit geval heeft de ING-Bank (voor zover ik het uit het arikel kan halen) niets ondernomen. Dus een (gedeeltelijke) vergoeding lijkt me niet meer dan redelijk.

   Als hij van zijn eigen computer geld overmaakt naar een ander persoon, wat is daar vreemd aan? Deze bedragen tot 5000 euro niet heel vreemd en gezien de leeftijd van de man kan het zomaar als donatie gezien worden. Bovendien is deze vorm van oplichting dusdanig sophisticated dat de bank daar niks aan kan doen, dit heeft jarenlang gespeeld. Eerst kleine bedragen en steeds groter naar een bekend rekening nummer. Het valt de bank wel op wanneer je ineens een groot deel van je spaargeld wilt overmaken naar een onbekend rekeningnummer. Ik zie echt geen enkel verwijt aan de bank.

  Het is verrassend hoe mensen tot op heden nog steeds het slachtoffer zijn van dit bedrijf. Ik heb zeer recente recensies gezien en ik ben behoorlijk verrast omdat dit bedrijf niet eens zou moeten werken. Ik zal jullie ook adviseren om niet op te geven en ze ermee weg te laten komen. Ik gaf niet op toen ik al mijn spaargeld verloor. Ik kon gewoon niet slapen, wetende dat ik zoveel had verloren dat ik bleef vragen en zoeken tot ik aanbevelingen kreeg van een collega over FLP. U kunt hun website opzoeken op thefraudlabpro.com. Ze hebben mijn geld binnen een week teruggekregen. Beste dag van mijn leven !!!
  Sms of WhatsApp om je bij de anderen te voegen + 18562190692PS: de autoriteiten konden me niet helpen.

  Eerlijk gezegd is het herstellen van verloren crypto niet zo eenvoudig als veel mensen misschien zeggen. Ik was ooit het slachtoffer van cryptofraude en vanwege de moeilijkheid om een ​​organisatie te vinden die precies zou helpen met mijn geld voor mij in plaats van alleen maar mijn tijd te verspillen of te proberen me op te lichten voor meer geld. Ik besloot veel onderzoek te doen om mijn fout niet te herhalen. Tijdens mijn onderzoek kwam ik lallroyal Recovery INC tegen. In het begin was ik sceptisch om contact met hen op te nemen, maar nu kan ik vol vertrouwen zeggen dat ze een toonaangevend bedrijf zijn. Ook al duurt het even voordat je verloren munten zijn teruggevonden, ik raad iedereen die het slachtoffer is toch aan om lallroyal.org te gebruiken, omdat ze een goed slagingspercentage hebben. Je kunt ze ook bereiken via WhatsApp op telefoonnummer +1-251-299-4084, stuur ze een bericht en vertel ze je probleem en ik weet zeker dat ze je kunnen helpen om je verloren munten terug te krijgen in je portemonnee.

   Ik besloot ook te adverteren op Facebook, stortte eerst 250 EUR en belde toen accountmanager Claudi. S. Ik zou nog eens € 250 moeten storten om de 1e € 350 terug te krijgen en dan nog eens € 1350 omdat ik twee transacties zou moeten doen om mijn geld terug te krijgen, dus ik was al € 1850 weg, dan zou ik het opnieuw moeten doen Stort 1000 € en het bleef maar stijgen, uiteindelijk was ik 3400€ weg en mijn “aardige” meneer Claudiu antwoordde niet, was niet telefonisch bereikbaar en ook geen antwoord op mijn e-mail. Vroeger belde ik bijna elke dag en was ik een domme koe die echt zo naïef was en de aardige Italiaan vertrouwde. Ik zou me een schop onder mijn kont kunnen geven… Mijn geld is op en ik ben blut. Ik nam contact op en huurde een terugvorderingsexpert in om mijn geld terug te krijgen. avastsecurity.org Whatsapp +41 22 548 11 90

  Ik was het slachtoffer van een soortgelijke zwendel en ik werd opgelicht door een binair
  optieplatform Ik verloor ongeveer $ 67.560,00 aan 2 verschillende Forex-bedrijven.
  Het was echt een moeilijke tijd voor mij, want dat was alles wat ik heb. Pas toen ik werd doorverwezen naar Lallroyal .org (The recovery comapny) die experts zijn in het herstellen van verloren geld van elke online zwendel of investeringszwendel. Kort verhaal, ik heb ze geprobeerd en ze
  heeft me met succes geholpen bij het herstellen van alles wat ik van de platforms heb verloren,
  Ik was in shock omdat ik niet kon geloven dat dit mogelijk was, en mensen
  vertelde me dat ik het niet terug kan krijgen. Ben blij om de mijne terug te krijgen en je kunt het proberen
  het bedrijf ook. Ik garandeer succes.

  Er is tegenwoordig een nieuwe vorm van zwendel, namelijk investeringszwendel via romantische dating. De oplichter maakt reclame voor investeringsproducten bij het slachtoffer nadat hij zijn/haar vertrouwen heeft gewonnen via online daten en zorgt ervoor dat het slachtoffer investeert in het zwendelplan dat is ontworpen door de oplichter. De oplichter laat het slachtoffer geloven dat ze samen in hun toekomst investeren. Deze zwendel vormt een bedreiging voor de samenleving als geheel en klachten kunnen worden verzonden naar Lallroyal .Org. (The Recovery Company) die geweldig werk leveren bij het volgen van de betalingen die naar deze oplichters zijn verzonden en ze boeken veel vooruitgang met hun inspanningen en expertise.

  Een paar maanden geleden verloor ik ook wat geld aan een niet-gereguleerde makelaar. Ik kreeg mijn geld terug via de transacties die ik van mijn bankrekening naar mijn Coinbase-account had gedaan en vervolgens stuurde ik het geld van Coinbase naar de portemonnee die toebehoorde aan de oplichters met de hulp van een Chargeback-bedrijf genaamd icwrecovery•com. Ik dacht al dat ik verloren had het geld totdat Icwrecovery Company me hielp mijn verloren geld terug te halen. Ze zijn erg goed en snel in het terugvorderen van verloren geld van al die online oplichters.