Registeren Inloggen';

Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden

Bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis telefoonnummers moeten vanaf volgende maand oppassen. Vanaf 16 december zijn doorschakeldiensten naar 0800-nummers, die u kosteloos kunt bellen, verboden. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigt aan aanbieders ook actief te gaan controleren.

Betaalde doorschakeldiensten

Mensen die via een zoekmachine opzoeken hoe ze bijvoorbeeld naar de GGD of Belastingdienst kunnen bellen, komen vaak uit bij advertenties voor betaalde telefoonnummers die naar de gratis 0800-nummers staan doorgeschakeld. Maar volgens de ACM hebben bellers vaak niet door dat ze via een betaald telefoonnummer bellen, ook als de doorschakeldiensten aangeven welke kosten eraan verbonden zijn. Dat blijkt uit onderzoek. Omdat na het doorschakelen de belkosten tijdens het gesprek blijven oplopen – vaak rond 1 euro per minuut – kan volgens de ACM de telefoonrekening onverwacht hoog uitkomen.

“Wij zijn blij dat de regels nu zijn aangescherpt, want het onbedoeld gebruiken van doorschakeldiensten kan consumenten en bedrijven opzadelen met hoge kosten”, zegt ACM bestuurslid Manon Leijten.

Ook andere nummers aangepakt

De overheid legt ook het tegen betaling doorschakelen naar andere instanties via telefoonnummers die beginnen met 0900, 0906 en 0909 aan banden. Deze praktijk wordt vrijwel geheel verboden, meldt de ACM.

18-nummers wel bellen

Betaalde doorschakelnummers die beginnen met 18 blijven wel toegestaan, behalve naar 0800-nummers. Deze doorschakeldiensten krijgen wel te maken met strengere regels. Deze 18-nummers doen vaak dienst als te bellen telefoonboek voor mensen die moeite hebben met het online zoeken naar telefoonnummers.

Toch bellers doorschakelen?

Als houders van de telefoonnummers de regels overtreden, kan de ACM een last onder dwangsom of een boete opleggen. Ook kan de toezichthouder de telefoonnummers afpakken van doorschakeldiensten.

Mag een bedrijf een telefoongesprek met mij opnemen?

 

(Bron: ACM, ANP. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    EINDELIJK!!! Het duurde lang maar eindelijk een verbod. Wel een opmerking. Ik lees:

    [QUOTE]
    Als houders van de telefoonnummers de regels overtreden, kan de ACM een last onder dwangsom of een boete opleggen.
    [UNQUOTE]

    Dus men “kan” dit doen maar het hoeft niet? Daarnaast, in hoeverre heeft de ACM een rechtspositie ten opzichte van buitenlandse bedrijven die dit doen? Het is helaas niet Europees aangepakt. En dat is nog maar 1 optie die de “doorschakelaars” hebben om er onderuit te komen. Hoe dan ook, GOED begin…