RegisterenInloggen

Cadeaukaart van meer dan 50 euro kunt u niet meer in 1 keer uitgeven

Onlangs een cadeaukaart gekregen en staat er meer dan 50 euro op? Het kan zijn dat u dit bedrag online niet meer in 1 keer kunt uitgeven. Dat heeft te maken met een nieuwe anti-witwaswet van de Europese Unie die in mei in de Nederlandse wet is opgenomen.

Gevoelig voor witwassen

De nieuwe anti-witwaswet van de EU heeft onder andere als doel om witwassen met prepaid creditcards tegen te gaan. Een prepaid creditcard werkt eigenlijk hetzelfde als een reguliere betaalpas: u zet er geld op en kunt ermee betalen. In principe kan iedereen zo’n prepaid creditcard aanvragen, want een kredietcheck is niet nodig. Soms is er zelfs geen identificatieplicht, waardoor zo’n kaart geheel anoniem is en het makkelijk is om er bijvoorbeeld crimineel geld op te zetten. In Nederland zijn dit soort anonieme kaarten ook te koop, maar banken geven ze niet uit. Ook de ICS, een bedrijf dat onder meer de creditcard van de ANWB en meerdere creditcards van VISA uitgeeft, verkoopt geen anonieme prepaid creditcards.

Online anders dan fysieke winkel

Een cadeaukaart wordt ook gezien als zo’n prepaid creditcard en daarom is het niet meer mogelijk om van bepaalde kaarten meer dan 50 euro in 1 keer op te maken tijdens een online transactie. In fysieke winkels mag nog wel meer dan 50 euro in 1 keer van een cadeaukaart of andere prepaid creditcard worden afgehaald, maar ook hier reiken de bomen niet tot de hemel. Wie in winkels wil afrekenen met zo’n betaalproduct mag niet meer dan 150 euro in 1 keer uitgeven.

Niet alle cadeaukaarten

De kaarten waar het in dit geval om gaat zijn kaarten die in meerdere (online) winkels te gebruiken zijn. Denk aan de VVV-bon, de boekenbon of een tegoedbon voor een etentje of lunch. Het geldt dus niet voor kaarten die slechts bij 1 winkel te gebruiken zijn. Deze kaarten worden niet gezien als elektronisch betaalmiddel, omdat ze op maar 1 plek te besteden zijn.

Er is door de Branchevereniging Cadeaukaarten Nederland (BVCNL) nog gelobbyd voor en uitzonderingsbeleid rondom cadeaukaarten, maar dat is niet gelukt.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

 1. Noem mij ouderwets maar ik geef heel zelden geldbedrag voor een verjaardag of soortgelijke gebeurtenis.
  M.n. jonge kids vinden zo’n bon die ze in meer dan 1 winkel uit kunnen geven vaak top (fashioncheque, vvv-bon).
  In mijn jonge jaren (zo’n 40 jaar geleden) spaarden wij met cadeaubonnen voor de duurdere onderdelen van de “uitzet”. Toen was 150 gulden nog heel veel geld.

  Anno 2020 worden de bonnen vaak bij elkaar gelegd voor devices of “merk”kleding (dure “oortjes”, playstation, dure “jeans” of “sneakers” etc.) en is, online, € 50 resp, in de fysieke winkel, € 150 slechts een klein deel van het te betalen bedrag.

  In mijn “sociale kring” hebben we fiks wat jongeren die in het totaal echt wel meer dan
  € 150 aan bonnen krijgen en zélf die “dure gekkigheid” moeten bekostigen (van pa en/of ma). Dat gaat dus niet meer.