Registeren Inloggen

COLUMN: Elles wil haar onderbroeken zonder plastic

Elles ergert zich aan de hoeveelheid weggooiplastic die ze met elke aankoop in huis haalt. En nu zit er nog een gat in haar nieuwe onderbroek ook.

Wie heeft dit bedacht?

“Het leven van een consument is soms zwaar en vol met ergernissen. Gisteren stuitte ik er weer op een. Ik wilde enkele thee- en handdoeken aanschaffen. Een simpele aankoop zou je zeggen, maar het was er een vol irritatie. Wat me onmiddellijk opviel is dat de keukenhanddoeken, die ik in de schappen van een grote supermarkt vond, aangeboden werden op een klein plastic hangertje. Wie heeft dit bedacht? Waarom op een hanger? Waarom leg je de doeken niet gewoon op een stapeltje in een vak?

Een kwartier pielen

Wat schetste mijn verbazing toen ik even later ondergoed kocht bij een nabijgelegen warenhuis. Daar stuitte ik op hetzelfde probleem. De onderbroeken werden eveneens aangeleverd op een klein plastic hangertje. Met nog allemaal plastic haakjes om ze er vooral niet af te laten vallen. Ik heb, eenmaal thuis, een kwartier met een klein schaartje staan pielen om alles los te knippen en daarna zat er in een van mijn nieuw aangeschafte stuks lingerie, ook nog een gat. Als gevolg van mijn steeds slechter wordende ogen, was ik met het schaartje iets uitgeschoten bij het verwijderen van het plastic. En ook hierbij dezelfde vraag als bij de handdoeken: kunnen die onderbroeken niet gewoon worden aangeleverd in een vak in plaats van op hangertjes aan een rek? Mij zou dat als consument namelijk helemaal niets uitmaken, en ik denk dat dit voor u ook geldt.

Irritant

De kranten staan bol met verhalen over de enorme hoeveelheid plastic op de wereld en het klimaatprobleem dat mede door de productie van plastic wordt veroorzaakt. Grote supermarktketens hebben afspraken gemaakt om iets te gaan doen aan het plastic dat gebruikt wordt in de verpakkingsindustrie. Kan ik de heren en dames behalve op het plastic hoesje bij een komkommer of paprika, ook even wijzen op die irritante hangertjes bij mijn ondergoed en keukenhanddoeken? Dank u wel!”

Geef een reactie

Reacties (2)

    Gewoon groente en fruit op de markt halen . En ondergoed bijvoorbeeld bij de Hema .

    Zolang de plastic hangertje gewoon in de winkels gebruikt BLIJVEN worden zie ik het probleem niet, want dan belanden ze i.i.g níét bij het afval.
    We zeuren toch ook niet over de etalagepoppen in de etalages …… die bevatten ook bergen plastic….. en wat dacht u van de microplastics in uw shampoo, douchecreme etc ….
    Bekijk ook uw fiets of auto eens goed…….. ze bevatten bergen met plastic……..

    En de alternatieven voor plastic LIJKEN misschien wel millieu en klimaatvriendelijker maar de productie en/of recycling van díé producten is dat ook bij lange na niet.

    Even terug komend op de lingerie op hangertjes……. die manier van presenteren is heel wat hygienischer dan de stapeltjes . Het is een feit dat mensen lingerie op hangertjes vele malen mínder in de handen nemen omdat ze het bij de hangertjes pakken. Stapeltjes ondergoed etc wordt vele malen meer in ‘gegraaid’ door de mensen.