Registeren Inloggen

Contant betalen? In deze gevallen kunt u dat beter niet doen

Contant geld bij u hebben, het kan altijd handig zijn. Maar in sommige gevallen kunt u uw contant geld maar beter in uw zak houden en middels een andere betaalmethode betalen. Wij leggen uit wanneer en waarom.

Contant geld

Dat contant geld moet blijven bestaan, daar is niet iedereen het over eens. Maar contant geld heeft zeker een aantal voordelen: het zorgt ervoor dat u (deels) onafhankelijk bent van banken. En wanneer er een storing is, kunt u dankzij een contante buffer alsnog boodschappen doen.

Betaal in deze gevallen niet met contant geld

Bij contante betalingen is het geld niet te traceren. Dat kan een voordeel lijken, maar dit kan in sommige gevallen ook nadelen hebben. De schoonmaakster, stukadoor of hovenier kunt u bijvoorbeeld beter niet contant betalen wanneer u geen rekening ontvangt. Zwart werken en betalen (vaak vele malen goedkoper) is namelijk verboden. Als de Belastingdienst u betrapt op iemand zwart betalen, kunt u een forse boete krijgen, van maar liefst 4.000 euro. De zwartwerker moet alsnog belasting betalen en ontvangt ook een boete. Er is echter wel een verschil tussen uw nichtje dat de honden een enkele keer uitlaat voor een zakcentje en een klusser die regelmatig het een en ander opknapt bij u thuis, zonder officiële factuur.

Behalve dat iemand zwart betalen niet is toegestaan, is het ook in uw eigen belang verstandiger om sommige dienstverleners, zoals klussers, via een andere weg te betalen. Mocht er iets fout gaan; het werk wordt niet afgemaakt, er gaat iets stuk of u bent simpelweg niet tevreden, dan heeft u geen poot om op te staan. Er is immers geen factuur, geschreven overeenkomst of overboeking waarmee u de transactie en opdracht kunt aantonen.

Naar de rechter? Bewijslast is belangrijkst

Voor een eventuele rechtszaak waarin u uw gelijk wilt halen om uw geld terug te krijgen, of de schade vergoed te krijgen, zult u (schriftelijk) bewijs moeten hebben van de precieze afspraken die u heeft gemaakt. Bijvoorbeeld: het snoeien van de hele tuin en niet alleen de achtertuin. De contante betaling zal u hoogstwaarschijnlijk geen problemen opleveren, omdat dat het minst relevant is in zo’n zaak. Maar er zullen wel vragen zijn omtrent de bewijslast. Wist u bijvoorbeeld dat de persoon die u inhuurde nog in opleiding is? Of is de prijs aanzienlijk lager dan u kunt verwachten bij zo’n klus? Dan draagt u een deel van de verantwoordelijkheid en kan de rechter bepalen dat een deel van de kosten voor uw eigen rekening is.

Hoeveel contant geld mag u belastingvrij in huis hebben en hoe veilig is dat?

(Bron: Kamer van Koophandel, AD, Archief, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie