Registeren Inloggen

Hoeveel contant geld mag u belastingvrij in huis hebben en hoe veilig is dat?

Contant geld in huis hebben kan geen kwaad. Maar hoeveel mag u belastingvrij in huis hebben? En is het wel veilig om geld thuis te bewaren?

Contant geld behouden

Dat contant geld moet worden behouden, en dat u dit gratis moet kunnen opnemen, vinden niet alleen consumenten, maar ook minister Kaag. Zij bereidt hier een wet op voor. Want zo kunt u wellicht makkelijker uw financiën bijhouden en kunnen mensen die moeite hebben met digitalisering nog steeds betalingen verrichten. Daarnaast is contant geld belangrijk voor noodgevallen, zoals bij een langdurige pinstoring.

Hoeveel contant geld in huis?

Het kan dus geen kwaad om contant geld in huis te hebben. Maar hoeveel mag u officieel thuis hebben liggen, zonder dat u dit moet opgeven bij de Belastingdienst? Volgens de website van de Rijksoverheid ligt dit bedrag op 560 euro. Heeft u een fiscale partner? Dan mag u 1120 euro bewaren zonder dit op te geven bij uw belastingaangifte.

Let op: waarde cadeaubonnen telt mee

Wat u waarschijnlijk niet wist, is dat de waarde van cadeaubonnen meetellen bij dit officiële bedrag. Komen deze dus samen met uw contact geld boven dit bedrag, dan moet u dit opgeven bij de Belastingdienst.

Hoe veilig is het?

Een kleiner bedrag contant sparen en bewaren kan zeker nuttig zijn. Maar grotere bedragen kunt u voor uw eigen (financiële) veiligheid beter op de bank zetten. Zo bent u beter beschermd tegen diefstal of wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Het contante geld dat u in huis heeft liggen, valt onder de inboedelverzekering en meestal wordt er dan maar een deel vergoed en soms zelfs helemaal niets. Bovendien moet u ook bewijzen dat u dit geld echt in huis had liggen, en dat kan lastig zijn.

Waar beste geld bewaren?

Wilt u toch graag contant geld thuis bewaren? Dan kan de plek waar u dit neerlegt ook uitmaken voor een eventuele vergoeding van de verzekering wanneer er iets mee gebeurt. Leg het daarom niet op een ‘onhandige of onveilige’ plek als de garage, maar in een kluis. Dan heeft u er in ieder geval alles aan gedaan om te voorkomen dat dit kan worden gestolen, of verloren kan gaan bij een brand.

6 redenen waarom het terugdringen van contant geld geen goed idee is

(Bron: Archief, Rijksoverheid, Nibud, NU.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Het slaat helemaal nergens op zo’n bepaling over hoeveel contant geld je in huis zou mogen hebben, want hoe denkt men dat te kunnen controleren ?

    En qua verzekeringsvoorwaarden valt het reuze mee tot welke hoogte men contant geld vergoed bij diefstal e.d.

    kennis van mij had meer dan 80.000 contant thuis (niets crimineels maar kluis op het werk mankeerde nog al eens wat dus leek hem veiliger het geld dan thuis te bewaren.)

    Na een inbraak bleek het meeste weggehaald te zijn, ondanks het feit dat kennis niet eens volledig kon bewijzen hoeveel er totaal aan geld aanwezig was geweest kreeg hij het totale bedrag vergoed.
    Slechts één foto van de stapeltjes geld was voldoende.
    Daarop kon je echt niet zien om hoeveel het exact ging en een foto bewijst natuurlijk ook niet dat dat geld op de dag vand e inbraak nog allemaal aanwezig was.

    Ook genoemde bedrag van geld uit de kinderspaarpot werd gewoon vergoed, daarvan was het uberhaupt een wilde gok hoeveel er écht in had gezeten.

    Dus de meeste regeltjes die men ons voorhoudt zijn een wassen neus en wordt in de praktijk helemaal niet naar gehandeld.

    Al die voorwaarden die gesteld worden zijn veel meer bedoeld om mensen te beinvloeden en er toe te bewegen om maar heel braaf altijd al je inkomsten en gespaarde geld aan de overheid/belastingdienst kenbaar te maken zodat zij er controle over kunnen hebben.

    Je inkomsten uit loondienst of uitkering etc zijn allemaal gewoon bij hen bekend, over wat je prive aan geld spaart of krijgt etc hebben zij helemaal NIETS mee te maken .
    En voor alle duidelijkheid: dan heb ik het dus NIET over geld wat men uit criminele activiteiten verkrijgt, maar enkel over gewoon eerlijk verkregen geld.

    Leg het daarom niet op een ‘onhandige of onveilige’ plek als de garage, maar in een kluis. Dan heeft u er in ieder geval alles aan gedaan om te voorkomen dat dit kan worden gestolen, of verloren kan gaan bij een brand.

    Een kluis is geen brandkast.

    Ik snap dat de fiscus zicht wil hebben op je vermogen. Dit verzwijgen wanneer het geld op de bank staat is onmogelijk. Tenzij natuurlijk je het op een bank in een belastingparadijs hebt staan waar Nederland geen uitwisselingsverdrag mee heeft.

    Of je koopt een Herman Brood of voor de beter gefortuneerde een Mondriaan. En natuurlijk heb je in dat laatste geval ook een wijnkelder met exclusieve inhoud.

    Kortom wie is echt de Sjaak: Jan met de pet. En ik ben hoogst benieuwd hoeveel procent van de belastingbetalers überhaupt van deze regel weten.

    Verder is de titel nogal verwarrend. Je moet het waarschijnlijk melden op je belastingaangifte of zo. Maar belasting zal er hopelijk toch pas op geheven worden wanneer je totale vermogen boven de vrijstellingsgrens uitkomt.

      @Eric-Jan H te D Titel en de teksten zijn vaak verwarrend op MAX.
      Niets maar dan ook niets moet je voor waar aannemen. Ze snappen vaak zelf niet wat ze schrijven. Maar de artikelen zijn handig om het onderwerp eens zelf uit te zoeken.
      Zoals nu, ga ik zelf wel even uitzoeken hoeveel geld ik contant mag hebben. En vooral de randvoorwaarden.
      En zoals eerder: een beetje interessant doen met een ‘kluis’. Een kluis beschermd niet tegen brand. Daar heb je een brandkast voor nodig. En ja, de combinatie bestaat ook. Maar als je alleen maar een kluis vraagt aan de verkoper, ben je goedkoop uit en heb je dus niet wat je hebben moet. Leg dat Max maar eens uit.

    Dit vind ik een vreemde regel, stel dat iemand elke maand 50 euro overhoud van zijn netto salaris (waar dus belasting over betaald is!) Hij haal die 50 euro van de bank en bewaard dat thuis, geen rente rendement, dit over een lagere periode, bv 5 jaar, heeft hij dus 3000 euro in huis, wat heeft de belastingdienst hiermee te maken??