Registeren Inloggen

Martijn kan coronabonus inleveren bij UWV

Martijn Beekhuijsen (41) is slechtziend en krijgt een Wajong-uitkering. Daarnaast werkt hij 15 uur per week bij Albert Heijn. Eind vorig jaar ontvangt hij een coronabonus. Maar hier kan hij niet van genieten, want uitkeringsinstantie UWV verrekent het extraatje met zijn uitkering. Martijn vindt dit oneerlijk en voelt zich achtergesteld bij zijn collega’s die geen Wajonger zijn.

We kunnen niet anders

Uitkeringsinstantie UWV zegt dat het niet mogelijk is om extra’s boven op het maandinkomen, zoals bonussen, volledig vrij te stellen. UWV moet de bonus daarom verrekenen met de uitkering. Martijn kreeg de bonus eind 2020. Sinds 1 januari 2021 is de wet veranderd. Wajongers mogen van elke extraatje dat ze nu krijgen in ieder geval minimaal 30 procent houden.  Volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is bij Martijn nog de oude wetgeving van kracht. Het is niet mogelijk dat Martijn het de bonus alsnog krijgt.

Erg zuur

“Dit is heel zuur.” zegt MAX Ombudsman Rogier de Haan. “Op papier zal het systeem vast kloppen, maar in de werkelijkheid pakt het niet goed uit. En dat moet veranderd worden. ” Hij wordt hierin gesteund door Tweede Kamerlid Bart van Kent (SP). De afgelopen maanden kreeg hij meer dan 1.000 meldingen van burgers die door een inkomensvooruitgang werden gekort op hun uitkering. “Zelfs meer dan het inkomen dat ze gekregen hebben.” vertelt Van Kent. De nieuwe wetgeving is volgens Van Kent niet voldoende. Hij gaat daarom een wetsvoorstel indienen waarbij hij pleit voor een complete vrijstelling van 1200 euro per jaar. “Want iedereen die iets extra’s krijgt, moet er ook netto op vooruitgaan.”

Update: Mensen willen Martijn helpen

Meldpunt krijgt na de uitzending veel reacties van mensen die Martijn steunen en hem zelfs een bedrag willen overmaken. Ook is Martijn een petitie gestart om de regels over extraatjes voor Wajongers te veranderen. Lees: Wajonger Martijn emotioneel door steunbetuigingen

Geef een reactie

Reacties (7)

  Beste Max,
  Graag wil ik Martijn ondersteunen.
  Is er een rekeningnummer waar ik een bijdrage op kan storten?
  Ik vind het zo oneerlijk dat hij zijn bonus is misgelopen.
  Ik zie uit naar uw reactie,
  Mvg
  Astrid

   Dag Astrid ik zit in het zelfde verhaal heb zelfs 27.5 uur gewerkt per week ik zit ook in de Wajong en heb ook mijn bonus niet mogen ontvangen

  ik wil graag 400 euro geven van mijn aow aan martijn,laat aub weten waar ik het naar kan overmaken

   Heel lief bedacht, enkel er zijn er duizenden die dit hebben

  Hi Astrid en mr hansdevente
  Ik zit in het zelfde verhaal ben ook wajonger en heb de afgelopen tijd zelfs 27.5 uur gewerkt en heb ook geen bonus mogen ontvangen

  Er word gedaan alsof iemand met een Wahjong uitkering bij kan verdienen. Mijn zoon, Wahjonger 75% afgekeurd, heeft werk. Maar elke euro die hij verdient word gekort op zijn uitkering. En om zeker te zijn dat ze dat geld krijgen word het te verdienen loon vooraf ingehouden op zijn uitkering, dus voordat hij gaat werken. Zou mooi zijn als Wahjongers tot aan het minimumloon zouden kunnen verdienen zonder gekort te worden.

  Nu pas komt het filmpje onder mijn ogen. Ook onze dochter kreeg een bonus van €250
  en werd gekort met €400. Na gevraagd aan het UWV en die zeiden ijskoud ja in april had ze meer inkomen dus dan krijg je minder wajong. Terwijl de bonus onbelastbaar is. Zoveel krijg je als wajonger niet en als je zelfstandig woont is het geen vetpot.