Registeren Inloggen

Wajonger Martijn emotioneel door steunbetuigingen

Wajonger Martijn Beekhuijsen (41), die zijn coronabonus moest afdragen aan het UWV, ontvangt steunbetuigingen uit heel het land. Meerdere kijkers lieten weten dat zij geld aan hem willen doneren. Ook ontving Martijn op zijn huisadres een kaartje met een bankbiljet erin. “Zo onzettend lief! Ik ben echt ontdaan.”

Bonus terugbetalen

Martijn is slechtziend en leeft van een Wajong-uitkering. Daarnaast verdient hij een klein bedrag uit de 15 uur per week die hij werkt bij Albert Heijn. Eind 2020 ontvangt hij van de supermarkt een coronabonus van 229 euro bruto. Een half jaar later krijgt hij te horen dat hij aan uitkeringsinstantie UWV 330 euro netto terug moet betalen. Wat blijkt: het UWV verrekent het extraatje met zijn uitkering. Martijn vindt dit oneerlijk en voelt zich achtergesteld bij zijn collega’s die geen Wajonger zijn.

Niet de enige

Martijn is niet de enige die geld aan het UWV terug moet betalen. Na de uitzending melden zich meer kijkers die op hun uitkering zijn gekort. En dan gaat het niet alleen om een bonus, mailt een man naar de redactie. “Ik heb wat spullen verkocht die van mijn vader en moeder waren. Nu heb ik een boete en moet ik geld terug betalen aan mijn uitkering. Ik word hier moedeloos van.” Maar volgens het UWV kan het hier niets aan doen.

Het zijn de regels

De uitkeringsinstantie zegt dat het niet mogelijk is om extra’s boven op het maandinkomen, zoals bonussen, volledig vrij te stellen. UWV moet de bonus daarom verrekenen met de uitkering. In een reactie laat het UWV ook weten dat de wet sinds 1 januari 2021 is veranderd. Wajongers mogen van elke extraatje dat ze nu krijgen in ieder geval minimaal 30 procent houden.  Volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is bij Martijn nog de oude wetgeving van kracht. Hij kreeg de bonus eind 2020. Het is daarom niet mogelijk dat Martijn de bonus alsnog krijgt.

Wet aanpassen

Tweede Kamerlid Bart van Kent (SP) heeft met zijn meldpunt Oneerlijke Overheid meer dan 1.000 van dit soort meldingen binnen gekregen. “Bij ons komen ook verschillende reacties binnen en krijgen we voorbeelden van hoe het totaal mis gaat met het verrekenen van inkomen.” Hij is nog niet tevreden met de nieuwe wet, want “Van elke euro moet de Wajonger dan nog steeds 70 cent inleveren. We gaan aan de slag met een initiatiefnota om te proberen een aantal veranderingen in de regels voor elkaar te krijgen.”  Martijn Beekhuijsen wil de druk op het ministerie verder opvoeren. Hij vindt niet alleen dat hij in het vervolg de bonus mag houden, ook moeten Wajongers meer geld kunnen verdienen. Daarom is hij een petitie gestart. Wilt u de petitie van Martijn steunen, dan kan dat via deze link. 

Geef een reactie